Φιλμ

Οι Γερμανοί βομβαρδίζουν το Κόβεντρι

Τη νύχτα της 14ης προς 15η Νοεμβρίου 1940, σχεδόν 500 γερμανικά βομβαρδιστικά επιτέθηκαν στη βρετανική βιομηχανική πόλη Κόβεντρι στην κεντρική Αγγλία. Τα βομβαρδιστικά έριξαν 150.000 εμπρηστικές βόμβες και περισσότερους από 500 τόνους εκρηκτικών ταχύτατης εκτόνωσης. Η αεροπορική επιδρομή κατέστρεψε μεγάλο τμήμα του κέντρου της πόλης, καθώς και 12 εργοστάσια κατασκευής οπλισμού και τον ιστορικό καθεδρικό ναό του Αγίου Μιχαήλ. Το βίντεο αυτό δείχνει σκηνές από την επόμενη ημέρα της επίθεσης. Ο βομβαρδισμός του Κόβεντρι έγινε για τη Βρετανία σύμβολο της αγριότητας του σύγχρονου αεροπορικού πολέμου.

Καταγραφή

Χθες, εδώ ήταν η όμορφη, ιστορική πόλη του Κόβεντρι. Τώρα, μετά από μια νύχτα φλεγόμενου τρόμου, εμφανίζει αυτήν την αποκρουστική εικόνα καταστροφής. Μια πόλη ερήμωσε από την παράλογη μανία του ολοκληρωτικού πολέμου. Προφανώς, οι Ναζί δεν τήρησαν καν το πρόσχημα του βομβαρδισμού μόνο στρατιωτικών στόχων. Η επιδρομή «έβρεξε» εβδομήντα χιλιάδες εμπρηστικές βόμβες αδιακρίτως στην πόλη, σκορπίζοντας το θάνατο στους δρόμους και τα σπίτια. Καμένα λεωφορεία καλύπτουν το δρόμο από τον οποίο κάποτε πέρασε η Λαίδη Γκοντάιβα για να σώσει το λαό της. Σήμερα, μόνο ο Χάρος κυκλοφορεί στο Κόβεντρι, διεκδικώντας χίλια θύματα. Ό,τι έχει απομείνει από τον καθεδρικό ναό του Αγίου Μιχαήλ, παγκοσμίου φήμης μνημείο, είναι ένα μαυρισμένο κουφάρι και ένας βομβαρδισμένος τρούλος, που δείχνει προς τον ουρανό σαν να κατηγορεί. Το υπόλοιπο αριστούργημα γοτθικής αρχιτεκτονικής του δεκάτου πέμπτου αιώνα είναι ένας σωρός από χαλάσματα, που δύσκολα κανείς μπορεί να αναγνωρίσει. Σιωπηρό κατηγορώ της σύγχρονης θηριωδίας. Πολιτισμός το σωτήριο έτος 1940. Σε αυτόν τον όλεθρο έρχεται ο βασιλιάς Γεώργιος, παρέχοντας συμπόνια και έμπνευση στη λαβωμένη κοινότητα. Παρά την απώλεια σπιτιών και αγαπημένων, οι γενναίοι πολίτες δείχνουν στον ηγέτη τους ότι το Κόβεντρι, όπως και το Λονδίνο, αντέχει.


  • UCLA Film and Television Archive
Προβολή αρχειακού υλικού

Αυτή η σελίδα είναι επίσης διαθέσιμη σε

Thank you for supporting our work

We would like to thank The Crown and Goodman Family and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.