Φιλμ

Οι ΗΠΑ εισέρχονται στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Τμήμα της ομιλίας με την οποία ο Πρόεδρος Φραγκλίνος Ρούσβελτ ζήτησε από το αμερικανικό Κογκρέσο να κηρύξει τον πόλεμο στην Ιαπωνία μετά την ξαφνική επίθεση της προηγούμενης ημέρας στο Περλ Χάρμπορ.

Καταγραφή

Εχθές, 7 Δεκεμβρίου 1941, μια ημερομηνία που στιγματίστηκε από ντροπή, [οι] Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής δέχθηκαν αιφνιδιαστική και σκόπιμη επίθεση από το ναυτικό και την αεροπορία της ιαπωνικής αυτοκρατορίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ειρηνικές σχέσεις με το συγκεκριμένο έθνος και, κατόπιν παράκλησης της Ιαπωνίας, βρισκόμασταν σε συνομιλίες με την κυβέρνηση και τον αυτοκράτορά του, αποσκοπώντας στη διατήρηση της ειρήνης στον Ειρηνικό. Μάλιστα, μία ώρα μετά την έναρξη του βομβαρδισμού από τις ιαπωνικές αεροπορικές μοίρες της αμερικανικής νήσου Οάχου, ο Ιάπωνας πρέσβης στις Ηνωμένες Πολιτείες, και ο συνάδελφός του, επέδωσαν στον υπουργό Εξωτερικών μας επίσημη απάντηση σε πρόσφατο αμερικανικό μήνυμα. Η Ιαπωνία εξαπέλυσε αιφνιδιαστική επίθεση σε ολόκληρη την περιοχή του Ειρηνικού. Τα γεγονότα της χθεσινής και της σημερινής ημέρας μιλούν από μόνα τους. Ο λαός των Ηνωμένων Πολιτειών έχει ήδη σχηματίσει άποψη και έχει συνειδητοποιήσει τις επιπτώσεις στη ζωή και την ασφάλεια του έθνους μας. Με εμπιστοσύνη στις ένοπλες δυνάμεις μας, με την αμέριστη αποφασιστικότητα του λαού μας, θα έρθει ο αναπόφευκτος θρίαμβος, με τη βοήθεια του Θεού [χειροκροτήματα]. Ζητώ από το Κογκρέσο να δηλώσει ότι μετά την απρόκλητη και άνανδρη επίθεση της Ιαπωνίας την Κυριακή, 7 Δεκεμβρίου 1941, οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση με την ιαπωνική αυτοκρατορία.


Ετικέτες


  • National Archives - Film

Αυτή η σελίδα είναι επίσης διαθέσιμη σε

Thank you for supporting our work

We would like to thank The Crown and Goodman Family and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.