Προσωπική ιστορία

Franz Wohlfahrt

Ο Franz και η οικογένειά του ήταν Μάρτυρες του Ιεχωβά. Η Γερμανία προσάρτησε την Αυστρία το 1938. Όταν ξεκίνησε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, ο πατέρας του Franz εκτελέστηκε επειδή, ως Μάρτυρας του Ιεχωβά, αντιτασσόταν στον πόλεμο. Το 1940, ο Franz αρνήθηκε να συμμετάσχει σε στρατιωτικές ασκήσεις και να χαιρετήσει τη ναζιστική σημαία. Φυλακίστηκε, ανακρίθηκε από την Γκεστάπο (τη γερμανική μυστική κρατική αστυνομία) στο Γκρατς και καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια σκληρής εργασίας σε στρατόπεδο στη Γερμανία. Ο Franz απελευθερώθηκε από δυνάμεις των ΗΠΑ το 1945.

Καταγραφή

Με πήραν τότε στη φυλακή για έρευνα. Και από εκεί, μεταφέρθηκα στην Γκεστάπο στο Γκρατς -περίπου 60 ή 70 χιλιόμετρα μακριά- στην πρωτεύουσα της Στυρίας. Και εκεί, με απείλησαν οι άνδρες της Γκεστάπο: «Και τότε θα δεις τι θα συμβεί αν υιοθετήσεις αντιχιτλερική (Fuehrerless) στάση!» Και με κατηγόρησαν για καταρράκωση, ξέρετε, του ηθικού των στρατευμένων, επειδή έκανα δηλώσεις ότι ποτέ δεν θα δώσω όρκο πίστης στον Χίτλερ [τον Φύρερ], ποτέ δεν θα πολεμήσω γι’ αυτόν, ποτέ δεν θα φορέσω τα ναζιστικά εμβλήματα, και ότι προτιμώ να πεθάνω παρά να υπηρετήσω τον Χίτλερ. Και για τον λόγο αυτό, παρουσιάστηκα ενώπιον ειδικού δικαστηρίου από τρεις δικαστές. Και, εε, επίσης, μου όρισαν δικηγόρο ο οποίος υποτίθεται ότι θα με υπερασπιζόταν. Αλλά εκείνος είπε, «Τι πρέπει να κάνω αν δεν παραιτηθείς; Ξέρεις, ούτε αυτό θα σε βοηθήσει και πολύ». Και τότε οι δικαστές στήριξαν την απόφασή τους στην πίστη μου. Και «Σεβόμαστε τη στάση σας», είπε ένας από τους δικαστές, «αλλά λόγω της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η Γερμανία, οι δηλώσεις σας ενώπιον στρατευμένων είναι πολύ επιζήμιες. Και πρέπει να σας καταδικάσουμε σε σκληρή εργασία πέντε ετών».


  • US Holocaust Memorial Museum Collection
Προβολή αρχειακού υλικού

Αυτή η σελίδα είναι επίσης διαθέσιμη σε

Thank you for supporting our work

We would like to thank The Crown and Goodman Family and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.