Προσωπική ιστορία

Preben Munch-Nielsen

Ο Preben γεννήθηκε από οικογένεια προτεστάντων στο Snekkersten, ένα μικρό ψαροχώρι. Οι Γερμανοί εισέβαλαν στη Δανία το 1940. Ο Preben έγινε αγγελιαφόρος στην αντίσταση. Όταν η Γκεστάπο (η γερμανική μυστική κρατική αστυνομία) άρχισε να κυνηγά τους Εβραίους στη Δανία τον Οκτώβριο του 1943, ο Preben βοηθούσε πρόσφυγες να κρύβονται σε σπίτια κοντά στην ακτή και τους οδηγούσε σε βάρκες που τους μετέφεραν στη Σουηδία. Ο ίδιος ο Preben αναγκάστηκε να βρει καταφύγιο στη Σουηδία τον Νοέμβριο του 1943.

Καταγραφή

Δεν μπορούσες να εγκαταλείψεις όσους ... όσους έχουν ανάγκη. Δεν μπορούσες να γυρίσεις την πλάτη σε ανθρώπους που χρειάζονται τη βοήθειά σου. Υπάρχει ... πρέπει να υπάρχει κάποια ευπρέπεια στη ζωή του ανθρώπου, και δεν θα ήταν αξιοπρεπές να γυρίσεις την πλάτη σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Άρα, δεν τίθεται θέμα, εε, γιατί ναι ή γιατί όχι. Απλά το έκανες. Έτσι σε είχαν μεγαλώσει. Αυτή είναι η παράδοση στην ... στην πατρίδα μου. Βοηθάς, φυσικά. Και, ως εκ τούτου, δεν νομίζω ότι είναι ... εε ... ότι θα μπορούσες να έχεις διατηρήσει τον αυτοσεβασμό σου αν ήξερες ότι οι άνθρωποι αυτοί θα υπέφεραν και εσύ [είχες] πει «Όχι. Όχι στο τραπέζι μου;». Όχι. Επ’ουδενί. Άρα, δεν είναι ζήτημα... - απλά πρέπει να το κάνεις. Τίποτα παραπάνω.


Ετικέτες


  • US Holocaust Memorial Museum Collection
Προβολή αρχειακού υλικού

Thank you for supporting our work

We would like to thank The Crown and Goodman Family and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.