Anne Frank, Ellen Weinberger, Margot Frank and Gabrielle Kahn having a tea party with their dolls at the home of Gabrielle Kahn in Amsterdam, Netherlands, 1934

Anne Frank

ÁTTEKINTÉS ÉS HÁTTÉR

Anne Frank tizenkét éves korában az iskolapadban.

Anne Frank egyike volt annak a több mint egymillió zsidó gyermeknek, akik a holokauszt során vesztették életüket. Annelies Marie Frank néven született 1929. június 12-én a németországi Frankfurtban, Otto és Edith Frank lányaként.

Életének első 5 évében szüleivel és nővérével, Margot-val Frankfurt külvárosában lakott. Miután a nácik 1933-ban hatalomra jutottak, Otto Frank a hollandiai Amszterdamba menekült, ahol üzleti kapcsolata voltak. A Frank család többi tagja követte a családfőt. Utoljára Anne érkezett meg 1934 februárjában, miután egy ideig Aachenben lakott a nagyszüleinél.

1940 májusában a németek elfoglalták Amszterdamot, majd 1942 júliusában a német hatóságok és a velük együttműködő holland hatóságok megkezdték az ország zsidó lakosságának az összegyűjtését Westerborkban, a hollandiai Assen és a német határ közelében található tranzittáborban. A német tisztek Westerborkból a németek által megszállt Lengyelországban található Auschwitz-Birkenau és Sobibor haláltáboraiba deportálták a zsidókat.

REJTŐZKÖDVE

Július első felében Anne és családja elrejtőztek egy lakásban, amelyben rajtuk kívül még négy holland zsidó, Hermann, Auguste és Peter van Pels, valamint Fritz Pfeffer bujkált. Két évig a Prinsengracht utca 263. szám alatti családi vállalkozás irodája mögött nyíló titkos emeleti szobákban éltek, amelyekre Anne a „hátsó traktus” néven utalt naplójában. Otto Frank barátai és kollégái, Johannes Kleiman, Victor Kugler, Jan Gies és Miep Gies segítettek a rejtekhely előkészítésében, és ételekkel és ruhákkal látták el a Frank családot saját életük kockáztatása árán. 1944. augusztus 4-én azonban a Gestapo (a német állami titkosrendőrség) egy névtelen holland bejelentő telefonhívása nyomán felfedezte a rejtekhelyet.

LETARTÓZTATÁS ÉS DEPORTÁLÁS

Anne Frank édesanyjával és testvérével.

Ugyanezen a napon a Gestapo tisztje, Karl Silberbauer SS-őrmester és a vele együttműködő két holland rendőr letartóztatta a Frank családot, és augusztus 8-án Westerborkba küldte őket. Egy hónappal később, 1944 szeptemberében az SS és a rendőri hatóságok a Frank családot és a velük együtt rejtőzködő négy másik személyt egy Westerborkból Auschwitzba, a német megszállás alatt lévő Lengyelország területén található koncentrációs táborba induló vonatra rakták. Fiatal korukra való tekintettel Anne-t és nővérét munkára jelölték ki, és 1944. október vége felé átszállították az Észak-Németországban, Celle közelében található bergen-belseni koncentrációs táborba.

1945 márciusában – mindössze néhány héttel a tábor április 15-i brit felszabadítása előtt – mindketten meghaltak tífuszban. Az SS-tisztek Anne szüleit is munkára jelölték ki. Anne édesanyja, Edith 1945. január elején halt meg Auschwitzban, csak édesapjuk, Otto élte túl a háborút. Ottót a szovjet csapatok szabadították fel Auschwitzban 1945. január 27-én.

MI VOLT ANNE FRANK TETOVÁLT AZONOSÍTÓSZÁMA?

1944. szeptember 3-án Anne édesanyjával, Edith-tel, testvérével, Margot-val és apjával, Ottóval együtt felszállt a Westerborkból Auschwitz-Birkenauba tartó utolsó vonatra. Az 1019 zsidót szállító szerelvény 1944. szeptember 5-én érkezett Auschwitzba. A férfiakat és a nőket elválasztották egymástól. A transzportból kiválogatott nők, köztük Anne, Edith és Margot az A-25060 és az A-25271 közé eső számokat kapták. A pontos számozást megőrző feljegyzések nem maradtak meg. Nagyjából nyolc héttel később, 1944 októberének vége felé Anne-t és Margot-t Auschwitz-Birkenauból Bergen-Belsenbe szállították, ahol 1945 márciusában mindketten meghaltak. Anne halotti anyakönyvi kivonata rögzíti a táborok közötti szállítást, de a tetovált azonosítószámát nem tartalmazza.

A NAPLÓ

Rejtőzködése alatt Anne naplót vezetett, amelyben feljegyezte félelmeit, reményeit és tapasztalatait. Miután családját letartóztatták, az őket segítő egyik barát, Miep Gies megtalálta az elrejtett naplót, és megőrizte Anne számára. A háború után számos nyelven kiadták, és a tananyag része lett Európa és az amerikai kontinens több ezer általános és középiskolájában. Anne Frank éppen ezért a holokauszt során meggyilkolt gyermekek elveszett reményének szimbólumává vált.

Thank you for supporting our work

We would like to thank Crown Family Philanthropies and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.