ÁTTEKINTÉS ÉS HÁTTÉR

Anne Frank tizenkét éves korában az iskolapadban.

Anne Frank egyike volt annak a több mint egymillió zsidó gyermeknek, akik a holokauszt során vesztették életüket. Annelies Marie Frank néven született 1929. június 12-én a németországi Frankfurtban, Otto és Edith Frank lányaként.

Életének első 5 évében szüleivel és nővérével, Margot-val Frankfurt külvárosában lakott. Miután a nácik 1933-ban hatalomra jutottak, Otto Frank a hollandiai Amszterdamba menekült, ahol üzleti kapcsolata voltak. A Frank család többi tagja követte a családfőt. Utoljára Anne érkezett meg 1934 februárjában, miután egy ideig Aachenben lakott a nagyszüleinél.

1940 májusában a németek elfoglalták Amszterdamot, majd 1942 júliusában a német hatóságok és a velük együttműködő holland hatóságok megkezdték az ország zsidó lakosságának az összegyűjtését Westerborkban, a hollandiai Assen és a német határ közelében található tranzittáborban. A német tisztek Westerborkból a németek által megszállt Lengyelországban található Auschwitz-Birkenau és Sobibor haláltáboraiba deportálták a zsidókat.

REJTŐZKÖDVE

Július első felében Anne és családja elrejtőztek egy lakásban, amelyben rajtuk kívül még négy holland zsidó, Hermann, Auguste és Peter van Pels, valamint Fritz Pfeffer bujkált. Két évig a Prinsengracht utca 263. szám alatti családi vállalkozás irodája mögött nyíló titkos emeleti szobákban éltek, amelyekre Anne a „hátsó traktus” néven utalt naplójában. Otto Frank barátai és kollégái, Johannes Kleiman, Victor Kugler, Jan Gies és Miep Gies segítettek a rejtekhely előkészítésében, és ételekkel és ruhákkal látták el a Frank családot saját életük kockáztatása árán. 1944. augusztus 4-én azonban a Gestapo (a német állami titkosrendőrség) egy névtelen holland bejelentő telefonhívása nyomán felfedezte a rejtekhelyet.

LETARTÓZTATÁS ÉS DEPORTÁLÁS

Részlet Anne Frank naplójából, 1942. október 10.: „Mindig úgy szeretnék kinézni, mint ezen a fényképen.

Ugyanezen a napon a Gestapo tisztje, Karl Silberbauer SS-őrmester és a vele együttműködő két holland rendőr letartóztatta a Frank családot, és augusztus 8-án Westerborkba küldte őket. Egy hónappal később, 1944 szeptemberében az SS és a rendőri hatóságok a Frank családot és a velük együtt rejtőzködő négy másik személyt egy Westerborkból Auschwitzba, a német megszállás alatt lévő Lengyelország területén található koncentrációs táborba induló vonatra rakták. Fiatal korukra való tekintettel Anne-t és nővérét munkára jelölték ki, és 1944. október vége felé átszállították az Észak-Németországban, Celle közelében található bergen-belseni koncentrációs táborba.

1945 márciusában – mindössze néhány héttel a tábor április 15-i brit felszabadítása előtt – mindketten meghaltak tífuszban. Az SS-tisztek Anne szüleit is munkára jelölték ki. Anne édesanyja, Edith 1945. január elején halt meg Auschwitzban, csak édesapjuk, Otto élte túl a háborút. Ottót a szovjet csapatok szabadították fel Auschwitzban 1945. január 27-én.

MI VOLT ANNE FRANK TETOVÁLT AZONOSÍTÓSZÁMA?

1944. szeptember 3-án Anne édesanyjával, Edith-tel, testvérével, Margot-val és apjával, Ottóval együtt felszállt a Westerborkból Auschwitz-Birkenauba tartó utolsó vonatra. Az 1019 zsidót szállító szerelvény 1944. szeptember 5-én érkezett Auschwitzba. A férfiakat és a nőket elválasztották egymástól. A transzportból kiválogatott nők, köztük Anne, Edith és Margot az A-25060 és az A-25271 közé eső számokat kapták. A pontos számozást megőrző feljegyzések nem maradtak meg. Nagyjából nyolc héttel később, 1944 októberének vége felé Anne-t és Margot-t Auschwitz-Birkenauból Bergen-Belsenbe szállították, ahol 1945 márciusában mindketten meghaltak. Anne halotti anyakönyvi kivonata rögzíti a táborok közötti szállítást, de a tetovált azonosítószámát nem tartalmazza.

A NAPLÓ

Rejtőzködése alatt Anne naplót vezetett, amelyben feljegyezte félelmeit, reményeit és tapasztalatait. Miután családját letartóztatták, az őket segítő egyik barát, Miep Gies megtalálta az elrejtett naplót, és megőrizte Anne számára. A háború után számos nyelven kiadták, és a tananyag része lett Európa és az amerikai kontinens több ezer általános és középiskolájában. Anne Frank éppen ezért a holokauszt során meggyilkolt gyermekek elveszett reményének szimbólumává vált.