Lisl Winternitz

Lisl Winternitz

Született: 1926. május 7.

Prága, Csehszlovákia

Lisl egy kétgyermekes zsidó család fiatalabbik gyermekeként látta meg a napvilágot Prágában, Csehszlovákia fővárosában, ahol a helyi zsidó közösség múltja a tizenegyedik századig vezethető vissza. Lisl családja a Karlova utcában lakott a város Karlin kerületében. Lisl apjának padlóburkolatokat forgalmazó nagykereskedése volt.

1933–39: 12 éves voltam, amikor 1939. március 15-én a német megszálló erők bevonultak Prágába. Aznap az iskolában a tanár rám kiáltott, hogy „Te koszos, mocskos zsidó!”, és arcon köpött. Szinte minden nap újabb és újabb korlátozó intézkedéseket hoztak a zsidók ellen. Nem mehettünk nyilvános helyekre, és az élelmiszerjegyeinkre vörös „J” betűt pecsételtek, és ezekkel csak bizonyos üzletekben és bizonyos órákban vásárolhattunk.

1940–44: 1941 decemberében deportálták Petert, a bátyámat. Indulás előtt még sikerült küldenie nekünk egy egyszavas üzenetet: „Terezin”. Aztán 1942-ben a szüleimet és engem is deportáltak, szintén a [theresienstadti] terezini gettóba. Szeptemberében 5000 csehszlovákiai zsidót küldtek Terezinből Auschwitzba, és a szüleim és én is rajta voltunk a listán. Peter, aki úgy határozott, hogy velünk marad, egyike volt a négy embernek, aki önként jelentkezett átszállításra. A létszám így 5004-re emelkedett, ezért az eredeti listáról négy embert visszaküldtek a gettóba – az egyik ezek közül én voltam.

Lislt egy gázmaszkokat gyártó munkakülönítménybe osztották, és a háború végéig Terezinben maradt. Később megtudta, hogy szüleit és bátyját Auschwitzban megölték.

Thank you for supporting our work

We would like to thank Crown Family Philanthropies, Abe and Ida Cooper Foundation, the Claims Conference, EVZ, and BMF for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of donor acknowledgement.