Személyes történet

Hana Müller Bruml

1942-ben Hanát több zsidóval együtt a theresienstadti gettóba zárták, ahol ápolónőként dolgozott. A gettó lakói a járványok és a szegénység közepette operákat adtak elő, vitaesteket tartottak és verseket olvastak fel. Hanát 1944-ben Auschwitzba deportálták. Miután egy hónapot töltött ott, Sackischba küldték, egy gross-roseni altáborba, ahol kényszermunkában repülőgép-alkatrészeket készített. 1945 májusában szabadították fel.

szöveg

Miután megérkeztünk és levetkőztünk, egy folyosón kellett végigmennünk, meztelenül, csak cipő volt rajtunk. Jött egy SS-őr, aki megnézte a mellünket és a hasunkat, hogy van… hogy van-e köztünk valaki, aki terhes. Ha terhes nőt láttak, kiemelték a sorból. Szóval… ott álltunk meztelenül, ők meg megnézték a mellünket és a hasunkat. Aztán egy helyiségbe mentünk, ahol leborotváltak minket. Emlékszem, láttam ott ülni valakit, akit ismertem még hosszú hajjal, és amikor megláttam, a feje egyik oldalán már le volt borotválva a haja, de a másik oldalán még hosszú volt. Néztem őt… volt nálam pár hullámcsat, amit megtartottam. Gondoltam, jó lesz majd, ha visszanő a hajam. De persze amikor az ember hirtelen meglátja magát kopaszon, teljesen leborotválva, úgy néz ki mint egy majom. Mindannyian úgy néztünk ki, mint a majmok. Ráadásul egyetlen pengével borotváltak le több száz embert. Aztán a német alaposságukkal még a szeméremszőrzetünket is leborotválták, vagy száz embert egyetlen pengével, a szeméremszőrzetet. Egyébként nem volt tisztaság, de a szeméremszőrzetünket leborotválták.


Bejelölések


  • US Holocaust Memorial Museum Collection
Gyűjteményi infomációk megtekintése

Az oldal megtekinthető a következő nyelveken

Thank you for supporting our work

We would like to thank The Crown and Goodman Family and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.