Thomas’ın ailesi 1938’de Zilina’ya geldi. Slovak Hlinka Muhafızları Yahudilere karşı tacizlerini artırdığı için aile, Zilinka’dan ayrılmaya karar verdi. Thomas ve ailesi en sonunda Polonya’ya girdi. Ne var ki Eylül 1939’daki Alman işgali, İngiltere’ye gitmek için ülkeden çıkmalarını engelledi. Aile, Nisan 1941’de bir gettonun kurulduğu Kielce’de kaldı. Ağustos 1942’de Kielce gettosu tasfiye edildiğinde Thomas ve ailesi aynı ay meydana gelen Treblinka sürgünlerinden kurtulmayı başardı. Onun yerine zorunlu çalışma kampına gönderildiler. Ağustos 1944’te Thomas, ailesiyle birlikte Auschwitz’e gönderildi. Ocak 1945’te Sovyet birlikleri yaklaşırken Thomas ve diğer mahkûmlar, Auschwitz’den ölüm yürüyüşüne çıkarıldı. Thomas, Almanya'daki Sachsenhausen kampına gönderildi. Nisan 1945’te Sovyetlerin Sachsenhausen kampını azat etmesinin ardından Thomas, yetimhaneye yerleştirildi. Akrabaları onu buldu ve Göttingen’de annesiyle yeniden bir araya geldi. 1951'de Amerika Birleşik Devletleri’ne göç etti.
Bu kamp tasfiye edilecekti. İnsanlar, kamptan yürütülerek çıkarılmak üzere sıraya dizildi. Biz, gerçekten yürüyemiyorduk. Biz, hastane koğuşundaki insanlar geride bırakılmıştık. Gelip hepimizi yataklarımızda vuracaklarını düşündük. İnsanların sıraya dizildiği o günü hatırlıyorum. Sonra her yer korkunç bir sessizliğe büründü. Hiçbir ses gelmiyordu. Sadece.... Bekleyiş içindeydik. Artık her an gelebileceklerini düşünüyorduk, ama hiçbir şey olmadı. Barakalardaki bütün o insanlar, ah... Ben herhalde daha iyi hareket edebilirdim. Koltuk değneğim vardı. Tek ayak üzerinde gidebiliyordum. Sonunda bu sessizliğe bakmak için dışarı çıktım. Kamptaki alana bakan kapının üzerindeki makineli tüfek mahalli ilk defa boştu. Kampta kimse yoktu. Almanlar gitmişti. Sonra arka taraftan topların gürlemesini duymaya başlamıştık, ama hiç kimsecikler görünmüyordu. Bir süre hiçbir şey olmadı. Sadece belki, artık yaşayabileceğimizi düşündük. Top ateşinin sesi daha da yaklaştı ve sonunda kapılar sallanarak açıldı. Rus birlikleri girdi. Kamp zilini çalmaya başladılar. Özgür olduğumuzu söylüyorlardı.
We would like to thank Crown Family Philanthropies, Abe and Ida Cooper Foundation, the Claims Conference, EVZ, and BMF for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of donor acknowledgement.