Οι συνεργοί των Ναζί διέπραξαν ορισμένες από τις χειρότερες θηριωδίες της περιόδου του Ολοκαυτώματος. Ο αντισημιτισμός, ο εθνικισμός, το εθνοτικό μίσος, ο αντικομουνισμός και ο καιροσκοπισμός οδήγησαν πολλούς πολίτες των χωρών κάτω από τη γερμανική κατοχή να συνεργαστούν με το ναζιστικό καθεστώς στην προσπάθειά του να αφανίσει τους Εβραίους της Ευρώπης.

Οι σύμμαχοι της Γερμανίας στον Άξονα συνεργάστηκαν με το ναζιστικό καθεστώς εφαρμόζοντας αντι-εβραϊκούς νόμους. Στην Ουγγαρία, τη Σλοβακία, την Κροατία, τη Βουλγαρία και στο κράτος του Βισύ στη Γαλλία, η τοπική αστυνομία, ο στρατός και άλλοι αξιωματούχοι διαδραμάτισαν ζωτικό ρόλο στον εκτοπισμό των Εβραίων προς τα γερμανικά κέντρα εξόντωσης στην Ανατολική Ευρώπη. Σε ορισμένα κράτη του Άξονα, φασιστικές παραστρατιωτικές οργανώσεις τρομοκρατούσαν, λήστευαν και δολοφονούσαν τους ντόπιους Εβραίους, με γερμανική καθοδήγηση ή με δική τους πρωτοβουλία. Η Φρουρά του Hlinka στη Σλοβακία, η Σιδηρά Φρουρά στη Ρουμανία, οι Ούστασι στην Κροατία, και το κόμμα Nyilaskeresztes στην Ουγγαρία ευθύνονται για τους θανάτους χιλιάδων Εβραίων στις χώρες τους.

Σε όλη την ανατολική και νοτιοανατολική Ευρώπη πολλοί ντόπιοι εργάστηκαν ως δεσμοφύλακες στα ναζιστικά στρατόπεδα ή πήραν μέρος στη δολοφονία εκατοντάδων χιλιάδων Εβραίων με δηλητηριώδη αέρια. Λιθουανοί, Λετονοί, Εσθονοί, Λευκορώσοι και Ουκρανοί δημιούργησαν με δική τους πρωτοβουλία ομάδες που δολοφόνησαν εκατοντάδες Εβραίους καθώς και άλλα άτομα που υποψιάζονταν ότι ήταν κομμουνιστές. Οι Γερμανοί αναδιοργάνωσαν αυτές τις ομάδες σε αδίστακτα εφεδρικά αστυνομικά τάγματα που πήραν μέρος στη σφαγή εκατοντάδων χιλιάδων Εβραίων και εκατομμυρίων μη-Εβραίων στην κατεχόμενη Σοβιετική Ένωση. Καθ’ όλη τη διάρκεια της κατοχής οι Γερμανοί συνεχώς στρατολογούσαν εφέδρους για τις αστυνομικές δυνάμεις τους, τις στρατιωτικές μονάδες και τις πολιτικές διοικήσεις τους από τους ντόπιους πληθυσμούς της Σοβιετικής Ένωσης.

Η κυβέρνηση του κράτους του Βισύ στη Γαλλία συνεργάστηκε με τους Γερμανούς καθορίζοντας νομικά τους Εβραίους ως φυλή και περιορίζοντας τα δικαιώματά τους. Οι αρχές του Βισύ δημιούργησαν στρατόπεδα εγκλεισμού στη νότια Γαλλία και βοήθησαν στον εκτοπισμό των Εβραίων προς τα κέντρα εξόντωσης της κατεχόμενης Πολωνίας. Μετά τη γερμανική εισβολή στη Νορβηγία, ο Βίντκουν Κουίσλιγκ, ένας Νορβηγός φασίστας, αυτοανακηρύχθηκε πρωθυπουργός. Σύντομα οι Γερμανοί απογοητεύτηκαν μαζί του, ωστόσο η λέξη «quisling» στην Αγγλική έχει πλέον γίνει συνώνυμο του δοσίλογου προδότη. Στο Βέλγιο και την Ολλανδία οι τοπικές πολιτικές και αστυνομικές αρχές συνεργάστηκαν στενά με τους Γερμανούς για τη συγκέντρωση και τον εκτοπισμό των Εβραίων προς τα κέντρα εξόντωσης.