Το ταξίδι του St. Louis, ενός γερμανικού υπερωκεάνιου, ρίχνει με δραματικό τρόπο φως στις δυσκολίες που πολλά άτομα αντιμετώπισαν στην προσπάθειά τους να διαφύγουν από τη ναζιστική φρίκη. Το Μάιο του 1939, 937 επιβάτες, οι περισσότεροι Εβραίοι πρόσφυγες, απέπλευσαν από το Αμβούργο με προορισμό την Κούβα. Οι περισσότεροι σχεδίαζαν κάποια στιγμή να μεταναστεύσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου είχαν εγγραφεί σε λίστα αναμονής για άδεια εισόδου. Όλοι οι επιβάτες διέθεταν άδειες αποβίβασης με τις οποίες τους επιτρεπόταν να εισέλθουν στην Κούβα, όταν όμως το St. Louis έφτασε στο λιμάνι της Αβάνας, ο πρόεδρος της Κούβας αρνήθηκε να τιμήσει τις δεσμεύσεις που απέρρεαν από αυτά τα έγγραφα.

Όταν το πλοίο έφυγε από το λιμάνι της Αβάνας, έπλευσε τόσο κοντά στις ακτές της Φλόριντα που οι επιβαίνοντες μπορούσαν να διακρίνουν τα φώτα του Μαϊάμι. Ο καπετάνιος ζήτησε βοήθεια, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Πλοία της αμερικανικής ακτοφυλακής περιπολούσαν στην περιοχή για να διασφαλίσουν ότι κανείς δεν θα προσπαθούσε να πηδήξει στο νερό και να κολυμπήσει προς την ελευθερία, ούτε και επέτρεψαν στο υπερωκεάνιο να δέσει σε λιμάνι των ΗΠΑ. Τελικά, το St. Louis επέστρεψε στην Ευρώπη. Οι επιβάτες έγιναν δεκτοί στο Βέλγιο, την Ολλανδία, την Αγγλία και τη Γαλλία. Μέσα σε μερικούς μήνες, ωστόσο, οι Γερμανοί είχαν καταλάβει τη δυτική Ευρώπη. Εκατοντάδες επιβάτες που αποβιβάστηκαν στο Βέλγιο, την Ολλανδία και τη Γαλλία τελικά έπεσαν θύματα της «Τελικής Λύσης» των Ναζί.

Βασικές ημερομηνίες

ΣΑΒΒΑΤΟ 13 ΜΑΙΟΥ 1939
937 ΕΒΡΑΙΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ ΤΗ ΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΠΛΕΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΒΑΝΑ ΤΗΣ ΚΟΥΒΑΣ

Ένα γερμανικό επιβατηγό πλοίο, το St. Louis, αποπλέει από το λιμάνι του Αμβούργου μεταφέροντας περίπου 900 επιβάτες, κυρίως Εβραίους πρόσφυγες που διαθέτουν άδειες αποβίβασης για την Κούβα. Στις 15 Μαΐου 1939 το St. Louis σταματά στο Χερβούργο της Γαλλίας, όπου επιβιβάζονται και άλλοι ταξιδιώτες. Έτσι ο συνολικός αριθμός των επιβαινόντων ανέρχεται σε 937. Το πλοίο σαλπάρει για την Αβάνα της Κούβας. Ο καπετάνιος και οι επιβάτες δεν γνωρίζουν, ωστόσο, ότι η κουβανική κυβέρνηση έχει ακυρώσει όλες τις άδειες αποβίβασης.

27 ΜΑΙΟΥ 1939
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΥΒΑΣ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΝΑ ΑΠΟΒΙΒΑΣΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΑ

Το St. Louis έφτασε στο λιμάνι της Αβάνας, στους επιβάτες όμως δεν επιτράπηκε να αποβιβαστούν. Ο πρόεδρος της Κούβας, Federico Laredo Bru, αρνήθηκε να δεχτεί τις άδειες αποβίβασής τους. Λιγότεροι από 30 επιβάτες ικανοποιούν τις προϋποθέσεις για την έκδοση νέας βίζας και μόνο σε αυτούς επιτρέπεται να αποβιβαστούν στην Κούβα. Το πλοίο παραμένει αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Αβάνας επί έξι ημέρες με την ελπίδα ότι στο τέλος θα επιτραπεί στους πρόσφυγες να αποβιβαστούν. Οι Εβραίοι πρόσφυγες που βρίσκονται ήδη στην Κούβα μπαίνουν σε βάρκες μέσα στο λιμάνι για να δουν για λίγο τα μέλη της οικογένειάς τους που βρίσκονται στο καράβι. Στις 2 Ιουνίου 1939, ο πρόεδρος Bru επιμένει ότι το St. Louis πρέπει να εγκαταλείψει το λιμάνι της Αβάνας. Το πλοίο πλέει προς το βορρά, παραπλέοντας τις ακτές της Φλόριντα. Οι πρόσφυγες ελπίζουν ότι θα τους επιτρέψουν να αποβιβαστούν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

6 ΙΟΥΝΙΟΥ 1939
ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΧΑΝΟΥΝ ΚΑΘΕ ΕΛΠΙΔΑ ΟΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΚΑΙ ΑΠΟΠΛΕΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Έχοντας αποτύχει να ελλιμενιστεί στην Κούβα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, το St. Louis αναγκάζεται να επιστρέψει στην Ευρώπη. Άλλες χώρες συμφώνησαν να δεχτούν τους πρόσφυγες. Το Βέλγιο δέχτηκε 214, η Ολλανδία 181, η Μεγάλη Βρετανία 287 και η Γαλλία 224. Στις 17 Ιουνίου 1939, το St. Louis έδεσε στην Αμβέρσα του Βελγίου και οι επιβάτες μεταφέρθηκαν στις χώρες υποδοχής. Εκατοντάδες επιβάτες που αποβιβάστηκαν στο Βέλγιο, την Ολλανδία και τη Γαλλία τελικά έπεσαν θύματα της «Τελικής Λύσης» των Ναζί.