Οι γερμανικές κινητές ομάδες εξόντωσης (Einsatzgruppen) έδρασαν στις γερμανοκρατούμενες περιοχές της ανατολικής Ευρώπης κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτή η σπάνια κόπια δείχνει μια κινητή ομάδα εξόντωσης κατά τη διάρκεια της σφαγής στη Liepaja της Λάτβιας. Το φιλμ γυρίστηκε, ενάντια στις διαταγές, από Γερμανό στρατιώτη. Πριν από τον πόλεμο, ο Εβραϊκός πληθυσμός της Liepaja έφτανε πάνω από 7.000 κατοίκους. Οι γερμανικές κινητές ομάδες εξόντωσης εκτέλεσαν σχεδόν όλο τον Εβραϊκό πληθυσμό της πόλης. Όταν ο Σοβιετικός στρατός απελευθέρωσε την πόλη το 1945, είχαν απομείνει μόλις 20 με 30 Εβραίοι.
Προβολή ΑντικειμένουΟ γερμανικός στρατός κατέκτησε την Κρακοβία της Πολωνίας το Σεπτέμβριο του 1939. Το Μάρτιο του 1941, οι Γερμανοί ίδρυσαν το γκέτο της Κρακοβίας. Σε αυτή την κόπια, Πολωνοί Εβραίοι υποχρεώθηκαν να μετοικήσουν στο γκέτο της Κρακοβίας. Φορούσαν τα υποχρεωτικά περιβραχιόνια, που χρησίμευαν ως σημείο διάκρισης του Εβραϊκού πληθυσμού από τους υπόλοιπους κατοίκους της πόλης. Μέχρι και το τέλος του 1941, 18.000 Εβραίοι ήταν έγκλειστοι στο γκέτο της Κρακοβίας.
Προβολή ΑντικειμένουΟ γερμανικός στρατός κατέκτησε το Λοντζ της Πολωνίας το Σεπτέμβριο του 1939. Από τις αρχές του Φεβρουαρίου του 1940, οι Εβραίοι στο Λοντζ υποχρεώθηκαν να μετοικήσουν στην προκαθορισμένη οικιστική ζώνη, η οποία περιφράχθηκε στις 30 Απριλίου του 1940. Αυτή η γερμανική κόπια απεικονίζει τις συνθήκες που επικρατούσαν στο γκέτο του Λοντζ το χειμώνα. Ο χειμώνας στα γκέτο επιδείνωνε τις υπάρχουσες σκληρές συνθήκες διαβίωσης, μειώνοντας τις ήδη περιορισμένες προμήθειες τροφής και καυσίμων.
Προβολή ΑντικειμένουΗ γέφυρα ένωνε τους συνοικισμούς του γκέτο της Βαρσοβίας για να αποτρέψει τους Εβραίους από το να κυκλοφορούν στους δρόμους που δεν ανήκαν στο γκέτο. Πριν από την περίφραξή του, οι λιγοστές είσοδοι και έξοδοι είχαν σημεία ελέγχου. Τους πρώτους μήνες η ζωή είχε μια επιφανειακή ομαλότητα, αλλά πολύ γρήγορα η έλλειψη τροφής και επαρκούς στέγασης κατέστρεψε την απατηλή εικόνα.
Προβολή ΑντικειμένουΜε την άφιξή τους στο Άουσβιτς, τα θύματα αναγκάζονταν να παραδώσουν όλα τα υπάρχοντά τους, τα οποία πακετάρονταν συστηματικά και ταχυδρομούνταν στη Γερμανία όπου και διανέμονταν στους πολίτες ή χρησιμοποιούνταν στη Γερμανική βιομηχανία. Το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς απελευθερώθηκε τον Ιανουάριο του 1945. Αυτή η Σοβιετική στρατιωτική κόπια δείχνει πολίτες και στρατιώτες να ψάχνουν τα πράγματα των κρατουμένων που απελάθηκαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς.
Προβολή ΑντικειμένουΤο στρατόπεδο συγκέντρωσης Νταχάου, που βρίσκεται βορειοδυτικά του Μονάχου στη Γερμανία, ήταν το πρώτο οργανωμένο στρατόπεδο συγκέντρωσης που δημιούργησαν οι Ναζί το 1933. Σχεδόν δώδεκα χρόνια αργότερα, στις 29 Απριλίου του 1945, ένοπλες αμερικανικές δυνάμεις απελευθέρωσαν τους κρατούμενους στο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Υπήρχαν γύρω στους 30.000 πεινασμένοι κρατούμενοι τη χρονική στιγμή εκείνη. Εδώ, στρατιώτες του Εβδόμου Αμερικανικού Στρατού καταγράφουν την κατάσταση στο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Απαιτούν επίσης από τους Γερμανούς πολίτες να επισκεφθούν το στρατόπεδο συγκέντρωσης και να έρθουν αντιμέτωποι με τις ωμότητες των Ναζί.
Προβολή ΑντικειμένουΗ Εύα Justin ήταν η βοηθός του Δρ. Robert Ritter, του "ειδικού" του Τρίτου Ράιχ στους Ρομ (Τσιγγάνοι). Μελέτησε τα παιδιά αυτά ως μέρος της διατριβής της για τα φυλετικά χαρακτηριστικά των Ρομ. Τα παιδιά έμεναν στο Άγιο Josefspflege, ένα καθολικό ορφανοτροφείο στο Mulfingen της Γερμανίας. Η Εύα Justin ολοκλήρωσε την έρευνά της αμέσως μετά τη λήψη του φιλμ. Τα παιδιά απελάθηκαν στο Άουσβιτς-Μπιρκενάου, όπου και τα περισσότερα δολοφονήθηκαν.
Προβολή ΑντικειμένουΤο ψυχιατρείο του Hadamar χρησιμοποιήθηκε ως κέντρο ευθανασίας από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Αύγουστο του 1941. Οι γιατροί των Ναζί έστειλαν στο θάλαμο αερίων περίπου 10.000 Γερμανούς ασθενείς. Παρότι οι συστηματικές δολοφονίες σταμάτησαν το Σεπτέμβριο του 1941, η δολοφονία ασθενών εξακολούθησε μέχρι και το τέλος του πολέμου. Σε αυτή την κόπια, Αμερικανοί στρατιώτες επιστατούν την εκταφή στο νεκροταφείο του Hadamar και ξεκινούν την ανάκριση του Δρ. Αδόλφου Wahlmann και του Καρλ Wilig, οι οποίοι συμμετείχαν στις δολοφονίες.
Προβολή Αντικειμένου
We would like to thank Crown Family Philanthropies, Abe and Ida Cooper Foundation, the Claims Conference, EVZ, and BMF for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of donor acknowledgement.