Αυτοί οι πάπυροι Τορά, ο ένας από μια συναγωγή στη Βιέννη και ο άλλος από το Marburg, βεβηλώθηκαν κατά το πογκρόμ της Kristallnacht (της «Νύστας των Κρυστάλλων»), μια βίαιη επίθεση κατά των Εβραίων που έλαβε χώρα στις 9 και 10 Νοεμβρίου 1938. Το πογκρόμ πραγματοποιήθηκε σε ολόκληρη τη Γερμανία, τα εδάφη της οποίας περιελάμβαναν τότε τόσο την Αυστρία, όσο και την περιοχή Sudetenland της Τσεχοσλοβακίας. Οι πάπυροι που απεικονίζονται εδώ διασώθηκαν από Γερμανούς πολίτες και φυλάχθηκαν μέχρι το τέλος του πολέμου.
Προβολή ΑντικειμένουΦωτογραφία του Έρσελ Γκρίνσπαν που τραβήχτηκε μετά από τη σύλληψή του για τη δολοφονία του Γερμανού διπλωμάτη Ερνστ φομ Ρατ. Ο Γκρίνσπαν (πιθανολογείται 1921-1943), γεννημένος στο Ανόβερο της Γερμανίας ήταν γιος Πολωνοεβραίων που είχαν μεταναστεύσει στη Γερμανία. Το 1936 ο Γκρίνσπαν διέφυγε στο Παρίσι. Στις 7 Νοεμβρίου 1938, αφότου πληροφορήθηκε την απέλαση των γονιών του από τη Γερμανία στα Πολωνικά σύνορα, ο Γκρίνσπαν δολοφόνησε τον Ερνστ φομ Ρατ, τον τρίτο γραμματέα της γερμανικής πρεσβείας στο Παρίσι. Ο θάνατος του διπλωμάτη, δύο ημέρες αργότερα, χρησιμοποιήθηκε από το Ναζιστικό καθεστώς ως αιτιολογία για το πογκρόμ της Kristallnacht (Νύχτας των Κρυστάλλων) που έλαβε χώρα μεταξύ 9-10 Νοεμβρίου. Το 1940 ο Γκρίνσπαν παραδόθηκε στους Γερμανούς από την κυβέρνηση του Βισύ, αλλά η ημερομηνία και ο τόπος του θανάτου του δεν διευκρινίστηκαν ποτέ. Παρίσι, Γαλλία, 7 Νοεμβρίου 1938.
Προβολή ΑντικειμένουΜια συναγωγή που καταστράφηκε τη "Νύχτα των Κρυστάλλων (Kristallnacht)". Ντόρτμουντ, Γερμανία, Νοέμβριος του 1938.
Προβολή ΑντικειμένουΟ μοναδικός τοίχος που απέμεινε από τη συναγωγή της πλατείας Boerneplatz, η οποία καταστράφηκε κατά τη διάρκεια του πογκρόμ της Kristallnacht ("Νύχτας των Κρυστάλλων"). Περαστικοί παρακολουθούν την αποξήλωση και αποκομιδή των υπολειμμάτων της συναγωγής. Φρανκφούρτη, Γερμανία, Ιανουάριος 1939.
Προβολή ΑντικειμένουΙδιωτική εβραϊκή κατοικία που υπέστη βανδαλισμούς κατά τη διάρκεια του πογκρόμ της Kristallnacht ("Νύχτας των Κρυστάλλων"). Βιέννη, Αυστρία, 10 Νοεμβρίου 1938.
Προβολή ΑντικειμένουΙδιωτική εβραϊκή κατοικία που υπέστη βανδαλισμούς κατά τη διάρκεια του πογκρόμ της Kristallnacht ("Νύχτας των Κρυστάλλων"). Βιέννη, Αυστρία, 10 Νοεμβρίου 1938.
Προβολή ΑντικειμένουΦρουροί των SS αναγκάζουν τους Εβραίους που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της Kristallnacht ("Νύχτας των Κρυστάλλων"), να διασχίσουν πεζοί την πόλη του Μπάντεν-Μπάντεν στη Γερμανία. Θεατές παρακολουθούν από το δρόμο και τα τείχη. Μπάντεν-Μπάντεν, Γερμανία. 10 Νοεμβρίου 1938.
Προβολή ΑντικειμένουΜετά από το πογκρόμ της Kristallnacht ("Νύχτας των Κρυστάλλων"), Γερμανοί πολίτες συναθροίζονται στους δρόμους για να παρακολουθήσουν την καταναγκαστική πορεία των Εβραίων αντρών μέσα από την πόλη. Μπάντεν-Μπάντεν, Γερμανία, 10 Νοεμβρίου 1938.
Προβολή ΑντικειμένουΆποψη της παλιάς συναγωγής στο Άαχεν μετά την καταστροφή της κατά τη διάρκεια της Kristallnacht (Νύχτας των Κρυστάλλων). Άαχεν, Γερμανία, η φωτογραφία τραβήχτηκε γύρω στις 10 Νοεμβρίου 1938.
Προβολή ΑντικειμένουΆποψη της παλιάς συναγωγής του Άαχεν μετά την καταστροφή της κατά τη διάρκεια της Kristallnacht (Νύχτας των Κρυστάλλων). Άαχεν, Γερμανία, η φωτογραφία τραβήχτηκε γύρω στις 10 Νοεμβρίου 1938.
Προβολή ΑντικειμένουΤο σπασμένο υπέρθυρο μιας κιβωτού Τορά από μια συναγωγή που καταστράφηκε κατά τη διάρκεια της Kristallnacht (Νύχτας των Κρυστάλλων). Nentershausen, Γερμανία, 1938.
Προβολή ΑντικειμένουΣπασμένη βιτρίνα ενός εβραϊκού μαγαζιού που καταστράφηκε κατά τη διάρκεια της Kristallnacht («Νύχτα των Κρυστάλλων»). Βερολίνο, Γερμανία, 10 Νοεμβρίου 1938.
Προβολή ΑντικειμένουΗ καταστροφή της συναγωγής του Ντόρτμουντ κατά τη διάρκεια της Kristallnacht ("Νύχτα των Κρυστάλλων"). Γερμανία, Νοέμβριος 1938.
Προβολή ΑντικειμένουΗ συναγωγή στην οδό Herzog Rudolfstrasse που καταστράφηκε την Kristallnacht ("Νύχτα των Κρυστάλλων"). Μόναχο, Γερμανία, Νοέμβριος 1938.
Προβολή ΑντικειμένουΓερμανόπουλα παρακολουθούν, πίσω από έναν άντρα των SS, καθώς θρησκευτικά αντικείμενα από τη συναγωγή Zeven καίγονται κατά την Kristallnacht («Νύχτα των Κρυστάλλων»). Zeven, Γερμανία, 10 Νοεμβρίου 1938.
Προβολή ΑντικειμένουΟ Gerd Zwienicki μελετά έξω από τη σχολή Εβραίων διδασκάλων του Wuerzburg λίγο πριν από το οριστικό κλείσιμό της την Νύχτα των Κρυστάλλων (Kristallnacht). Wuerzburg, Γερμανία, 1938.
Προβολή ΑντικειμένουΣπασμένες βιτρίνες εβραϊκών επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια του πογκρόμ της Kristallnacht ("Νύχτας των Κρυστάλλων"). Βερολίνο, Γερμανία, 10 Νοεμβρίου 1938.
Προβολή ΑντικειμένουΈνα κατάστημα Εβραίου ιδιοκτήτη που καταστράφηκε τη "Νύχτα των Κρυστάλλων (Kristallnacht)". Βερολίνο, Γερμανία, Νοέμβριος του 1938.
Προβολή ΑντικειμένουΕνώ καίγεται η συναγωγή της Oberramstadt κατά την Kristallnacht (Νύχτα των Κρυστάλλων), οι πυροσβέστες αντί για εκείνη σώζουν ένα γειτονικό σπίτι. Κάτοικοι της περιοχής παρακολουθούν την καταστροφή της συναγωγής. Oberramstadt, Γερμανία, 9-10 Νοεμβρίου 1938.
Προβολή ΑντικειμένουΗ συναγωγή της Oberramstadt (κωμόπολη στη νοτιοδυτική Γερμανία) καίγεται κατά τη διάρκεια της Νύχτας των Κρυστάλλων (Kristallnacht). Oberramstadt, Γερμανία, 9-10 Νοεμβρίου 1938.
Προβολή ΑντικειμένουΗ συναγωγή της πλατείας Boerneplatz που κάηκε ολοσχερώς την Kristallnacht ("Νύχτα των Κρυστάλλων"). Φρανκφούρτη, Γερμανία, Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 1938.
Προβολή ΑντικειμένουΚάτοικοι της περιοχής παρακολουθούν τον εμπρησμό της αίθουσας τελετών στο εβραϊκό κοιμητήριο του Γκρατς κατά τη διάρκεια της Kristallnacht ("Νύχτας των Κρυστάλλων"). Γκρατς, Αυστρία, 9-10 Νοεμβρίου 1938.
Προβολή ΑντικειμένουΗ συναγωγή Neue Weltgasse καίγεται κατά τη διάρκεια του πογκρόμ της Kristallnacht ("Νύχτας των Κρυστάλλων"). Βιέννη, Αυστρία, 9 Νοεμβρίου 1938.
Προβολή ΑντικειμένουΤα σπασμένα βιτρό από τα παράθυρα της συναγωγής της οδού Zerrennerstrasse, μετά την καταστροφή της κατά τη διάρκεια της Kristallnacht (Νύχτας των Κρυστάλλων). Pforzheim, Γερμανία, γύρω στις 10 Νοεμβρίου 1938.
Προβολή ΑντικειμένουΗ ιερή κιβωτός της συναγωγής της οδού Seitenstetten, η οποία καταστράφηκε εντελώς κατά τη διάρκεια της Kristallnacht ("Νύχτας των Κρυστάλλων"). Βιέννη, Αυστρία, μετά τις 9 Νοεμβρίου 1938.
Προβολή ΑντικειμένουWe would like to thank Crown Family Philanthropies and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.