Προσωπική ιστορία

Ο Αβραάμ Lewent περιγράφει την πείνα και το θάνατο στο γκέτο της Βαρσοβίας

Όπως άλλοι Εβραίοι, η οικογένεια Lewent ζούσε έγκλειστη στο γκέτο της Βαρσοβίας. Το 1942, καθώς ο Αβραάμ έρποντας πήγε στην κρυψώνα του, οι Γερμανοί συνέλαβαν τη μητέρα του και τις αδελφές του σε μια έφοδο. Χάθηκαν τα ίχνη τους. Ο Αβραάμ στάλθηκε σε καταναγκαστικά έργα σε κοντινή απόσταση, αλλά δραπέτευσε και γύρισε στον πατέρα του στο γκέτο. Το 1943, και οι δύο απελάθηκαν στο Μαϊντάνεκ, όπου ο πατέρας του πέθανε. Ο Αβραάμ αργότερα απελάθηκε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης Skarzysko, Μπούχενβαλντ, Schlieben, Bisingen, και Νταχάου. Οι αμερικανικές δυνάμεις απελευθέρωσαν τον Αβραάμ καθώς οι Γερμανοί εκκένωναν κρατούμενους.

 

Καταγραφή

Η πείνα στο γκέτο ήταν τόσο μεγάλη, τόσο ανυπόφορη, που οι άνθρωποι έπεφταν στο δρόμο και πέθαιναν, μικρά παιδιά ζητιάνευαν, και, ...κάθε μέρα που έβγαινες έξω το πρωί, έβλεπες κάποιον νεκρό, σκεπασμένο με εφημερίδες ή κάποια κουβέρτα που βρήκαν, και ανακάλυπτες...εκείνοι οι άνθρωποι μετέφεραν νεκρούς σε κάρα, τους έφερναν στα νεκροταφεία και τους έθαβαν σε ομαδικούς τάφους. Και κάθε μέρα χιλιάδες και χιλιάδες πέθαιναν από την πείνα γιατί οι Γερμανοί δεν έδιναν τίποτα στους κρατούμενους να φάνε. Δεν υπήρχε τέτοιο πράγμα. Δεν μπορούσες να μπεις και να αγοράσεις τίποτα ή να πάρεις το μερίδιό σου. Αυτή είναι η ατυχία σου. Αν δεν έχεις, πεθαίνεις και αυτό είναι όλο.


Ετικέτες


  • US Holocaust Memorial Museum Collection
Προβολή αρχειακού υλικού

Αυτή η σελίδα είναι επίσης διαθέσιμη σε

Thank you for supporting our work

We would like to thank Crown Family Philanthropies and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.