Προσωπική ιστορία

Blanka Rothschild

Η Blanka ήταν το μοναχοπαίδι μιας πολύ δεμένης οικογένειας στο Λοτζ της Πολωνίας. Ο πατέρας της πέθανε το 1937. Μετά τη γερμανική εισβολή στην Πολωνία, η Blanka και η μητέρα της παρέμειναν στο Λοτζ με τη γιαγιά της Blanka, η οποία δεν ήταν σε θέση να ταξιδέψει. Μαζί με άλλους συγγενείς, κλείστηκαν στο γκέτο του Λοτζ το 1940. Εκεί, η Blanka εργαζόταν σε ένα αρτοποιείο. Η μητέρα της και αυτή εργάστηκαν αργότερα σε ένα νοσοκομείο στο γκέτο του Λοτζ, όπου παρέμειναν μέχρι τα τέλη του 1944, όταν μεταφέρθηκαν στο στρατόπεδο Ράβενσμπρουκ στη Γερμανία. Από το Ράβενσμπρουκ, η Blanka και η μητέρα της στάλθηκαν σε ένα υπο-στρατόπεδο του Σαξχάουζεν. Η Blanka αναγκάστηκε να εργαστεί σε εργοστάσιο κατασκευής αεροσκαφών (Arado-Werke). Η μητέρα της εστάλη σε άλλο στρατόπεδο. Οι σοβιετικές δυνάμεις απελευθέρωσαν την Blanka την άνοιξη του 1945. Η Blanka, η οποία ζούσε σε εγκαταλελειμμένα σπίτια, πήρε τον δρόμο της επιστροφής για το Λοτζ. Ανακάλυψε ότι κανένας από τους συγγενείς της, ούτε η μητέρα της, δεν είχε επιζήσει. Η Blanka, στη συνέχεια, μετακόμισε δυτικά προς το Βερολίνο και κατέληξε σε έναν καταυλισμό εκτοπισμένων. Μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1947.

Καταγραφή

Μία φίλη μου από το σχολείο -πήγα σε ιδιωτικό σχολείο θηλέων-, ένα από τα κορίτσια από το σχολείο μου ήταν και αυτή στο γκέτο, μαζί με τη μητέρα της. Και αρρώστησε πολύ, πάρα πολύ, και ήθελαν να τη μεταφέρουν αλλού. Όλοι εμείς που ήμασταν φίλοι της, αποφασίσαμε να αφαιρούμε λίγο φαγητό από τις πενιχρές μερίδες μας, να το συγκεντρώνουμε και να της το δίνουμε κάθε μέρα. Δεν μπορείτε να φανταστείτε την αξία του φαγητού εκείνες τις ημέρες, πόσο μάλλον να το δίνεις αλλού. Είχα ένα γάντι, κάπως, κάπου, στο γκέτο, και έκανε παγωνιά. Το γάντι λοιπόν το φορούσαμε όλοι, και η φίλη μου και οι άλλοι φίλοι μου. Μοιραζόμασταν το ένα γάντι, έτσι ώστε το ένα χέρι για λίγα λεπτά να ξεμουδιάζει. Δεν ξέρω σε ποιον πραγματικά ανήκε το γάντι, αλλά μου το είχαν δώσει, και το μοιραζόμασταν αυτό το γάντι. Το θυμάμαι χαρακτηριστικά αυτό το γάντι. Και όταν συνάντησα ένα από τα κορίτσια μετά τον πόλεμο στην Αγγλία, μου είπε «Blanka, το θυμάσαι το γάντι σου»; και εγώ απάντησα «Ναι, το θυμάμαι το γάντι».


Ετικέτες


  • US Holocaust Memorial Museum Collection
Προβολή αρχειακού υλικού

Αυτή η σελίδα είναι επίσης διαθέσιμη σε

Thank you for supporting our work

We would like to thank The Crown and Goodman Family and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.