Προσωπική ιστορία

Leah Hammerstein Silverstein

Η Leah μεγάλωσε στην Πράγκα, προάστιο της Βαρσοβίας στην Πολωνία. Ήταν μέλος του σιωνιστικού κινήματος της νεολαίας Ha-Shomer ha-Tsa'ir. Η Γερμανία εισέβαλε στην Πολωνία τον Σεπτέμβριο του 1939. Οι Εβραίοι αναγκάστηκαν να ζήσουν στο γκέτο της Βαρσοβίας, το οποίο οι Γερμανοί απέκλεισαν τον Νοέμβριο του 1940. Στο γκέτο, η Leah ζούσε μαζί με μια ομάδα μελών του Ha-Shomer ha-Tsa'ir. Τον Σεπτέμβριο του 1941, η ίδια και άλλα μέλη της ομάδας των νέων δραπέτευσαν από το γκέτο σε ένα αγρόκτημα του Ha-Shomer ha-Tsa'ir στο Zarki, κοντά στην Czestochowa της Πολωνίας. Τον Μάιο του 1942, η Leah έγινε αγγελιαφόρος της αντίστασης χρησιμοποιώντας πλαστά πολωνικά έγγραφα και ταξιδεύοντας μεταξύ του γκέτο της Κρακοβίας και του κοντινού στρατοπέδου Plaszow. Καθώς οι συνθήκες επιδεινώνονταν, δραπέτευσε στο Tarnow, όμως σύντομα αποφάσισε να επιστρέψει στην Κρακοβία. Η Leah παρίστανε επίσης τη μη Εβραία Πολωνέζα στην Czestochowa και τη Βαρσοβία, και ήταν αγγελιαφόρος της Εβραϊκής Εθνικής Επιτροπής και την Εβραϊκής Οργάνωσης Μαχητών (ZOB). Πολέμησε με μια εβραϊκή μονάδα στον Armia Ludowa (Λαϊκό Στρατό), κατά τη διάρκεια της πολωνικής εξέγερσης της Βαρσοβίας το 1944. Η Leah απελευθερώθηκε από τις σοβιετικές δυνάμεις. Μετά τον πόλεμο βοήθησε ανθρώπους να μεταναστεύουν από την Πολωνία και, στη συνέχεια, μετακόμισε στο Ισραήλ προτού εγκατασταθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Καταγραφή

Καταλήξαμε να ζούμε στο γκέτο τον ... Οκτώβριο του 1940. Έως τον Μάρτιο ο πατέρας μου ήταν νεκρός, πέθανε από την πείνα, κυριολεκτικά. Επειδή, εε, από τη στιγμή που είχε αποκοπεί από το γκέτο, είχε αποκοπεί από την πελατεία του και από τα μέσα διαβίωσής του, ξέρετε, και επικρατούσε φοβερή πείνα στο σπίτι του πατέρα μου γιατί μερικές φορές έτρεχα από το κιμπούτς να δω τι κάνει ο πατέρας μου. Και το θέαμα αυτό δεν θα το ξεχάσω ποτέ. Και έτρεχα να δω τη γιαγιά μου, την οποία αγαπούσα επειδή ήταν το υποκατάστατο της μητέρας μου, ξέρετε. Και τον Randy, τι να σας πω; Αυτή η εικόνα του πατέρα μου και της γιαγιάς μου να πεθαίνουν από την πείνα, σε άθλιες συνθήκες υγιεινής, είναι μια εικόνα που με στοιχειώνει ακόμα και μέχρι σήμερα, ξέρετε. Και αυτό έγινε πάνω από μισό αιώνα πριν, και εξακολουθεί να με βασανίζει σε τρομερούς εφιάλτες μέχρι σήμερα.


Ετικέτες


  • US Holocaust Memorial Museum Collection
Προβολή αρχειακού υλικού

Αυτή η σελίδα είναι επίσης διαθέσιμη σε

Thank you for supporting our work

We would like to thank The Crown and Goodman Family and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.