Személyes történet

Leah Hammerstein Silverstein

Leah Pragában, Varsó egyik külvárosában nőtt fel Lengyelországban. Aktívan részt vett a Ha-Shomer ha-Tsa'ir (Hasomer Hacair) cionista ifjúsági mozgalomban. Németország 1939 szeptemberében lerohanta Lengyelországot. A zsidókat a varsói gettóba kényszerítették, amelyet a németek 1940 novemberében lezártak. A gettóban Leah együtt élt a Ha-Shomer ha-Tsa’ir tagjainak egy csoportjával. 1941 szeptemberében ő és az ifjúsági csoport más tagjai a gettóból a Ha-Shomer ha-Tsa’ir egyik tanyájára szöktek Zarkiba, amely Lengyelországban, Czestochowa város mellett található. 1942 májusában Leah a földalatti mozgalom futára lett, és hamis lengyel papírokkal utazott a krakkói gettó és a közelben lévő plaszówi tábor között. Ahogy a körülmények romlottak, Tarnówba menekült, de hamarosan úgy döntött, hogy visszatér Krakkóba. Leah nem zsidó lengyelnek adta ki magát Czestochowában és Varsóban, és a Zsidó Nemzeti Bizottság, valamint a Zsidó Harci Szövetség (ZOB) futára volt. Az 1944-es varsói felkelésen az Armia Ludowa (Népi Hadsereg) egyik zsidó egységében harcolt. Leah-t a szovjet csapatok szabadították fel. A háború után segítséget nyújtott az embereknek a Lengyelországból való emigráláshoz, ő maga Izraelbe költözött, később pedig az Egyesült Államokban telepedett le.

szöveg

1940 októberében érkeztünk a gettóba. Márciusra az apám meghalt, szó szerint éhen halt. Mert azzal, hogy elzárták a gettótól, elzárták az ügyfeleitől és a megélhetési forrásaitól, és szörnyű éhínség volt az apáméknál, mert néha rohantam a kibucból megnézni, hogy van apám. És olyan látvány fogadott, amit soha nem fogok elfelejteni. Aztán rohantam megnézni a nagymamámat, akit nagyon szerettem, mert tudja, ő pótolta az anyámat. Randy, hogyan is mondjam el Önnek? A látvány, hogy az apám és a nagyanyám az éhhalál küszöbén áll, borzalmas higiéniai körülmények között, olyan kép, ami, tudja, a mai napig kísért. Ennek már több mint fél évszázada, és a mai napig rettenetes rémálmok gyötörnek.


Bejelölések


  • US Holocaust Memorial Museum Collection
Gyűjteményi infomációk megtekintése

Megosztás

Thank you for supporting our work

We would like to thank The Crown and Goodman Family and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.