Προσωπική ιστορία

Morris Kornberg

Ο Morris μεγάλωσε μέσα σε μια πολύ θρησκευόμενη οικογένεια Εβραίων και ήταν μέλος ενός σιωνιστικού αθλητικού σωματείου. Όταν οι Γερμανοί εισέβαλαν στην Πολωνία τον Σεπτέμβριο του 1939, η πόλη του Morris υπέστη σοβαρές ζημιές. Η οικογένεια του Morris αναγκάστηκε να ζήσει σε γκέτο, και ο Morris υποχρεώθηκε σε καταναγκαστική εργασία. Μετά από μια περίοδο φυλάκισης στο Konskie, μια πόλη περίπου 30 μίλια από το Przedborz, ο Morris μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο του Άουσβιτς. Αποσπάστηκε στο υπο-στρατόπεδο Jawischowitz του Άουσβιτς. Τον Ιανουάριο του 1945, ο Morris αναγκάστηκε σε πορεία θανάτου και εστάλη πρώτα στο υπο-στρατόπεδο Troeglitz του στρατοπέδου συγκέντρωσης Μπούχενβαλντ και, στη συνέχεια, στο Theresienstadt. Μετά τον πόλεμο, έμεινε για ένα διάστημα στην Τσεχοσλοβακία και τη Γερμανία προτού μεταναστεύσει στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Καταγραφή

Και ξεκινούσαν τον ξυλοδαρμό αμέσως, από την Γκεστάπο και τα SS, είχαν μείνει εκεί γύρω ... και όποιος περνούσε από εκεί, δεν υπήρχε καμία διαφορά, δεν υπήρχε άλλη επιλογή παρά μόνο ξύλο, ξύλο, ξύλο. Και τελικά φτάσαμε στο στρατόπεδο, και ήδη τότε είδαμε εκείνες τις στολές των στρατοπέδων συγκέντρωσης, τις ριγέ. Όλοι είδαμε μερικούς «Kapos» (εγκληματίες διορισμένοι από τους Γερμανούς, οι οποίοι επέβλεπαν την καταναγκαστική εργασία), και αρχίζουν να μας λένε «Εδώ είναι το Άουσβιτς». Μας είπαν «Εδώ δεν μπορείτε να ζήσετε για πολύ. Θα ζήσετε μια μέρα, το πολύ δυο μέρες, τόσον καιρό περίπου θα ζήσετε εδώ». Με τον ίδιο τρόπο, συνέχισαν να μας κυνηγούν, να μας χτυπούν, να μας κυνηγούν, να μας χτυπούν, και εγώ πήγα να... εκείνοι πήραν φωτογραφίες μου, λες και ήμουν εγκληματίας, από όλες τις πλευρές, από την καλή και την ανάποδη. Πήραν τα ρούχα μου, μου είπαν να τα βάλω σε μια τσάντα όπου έγραψαν το όνομά μου. Στη συνέχεια ξύρισαν το κεφάλι μας, τότε, και δεν σταμάτησαν να μας χτυπάνε, όπου κι αν πήγαινες, σε κάθε βήμα σε χτυπούσαν. Έπειτα, πήγαμε στην απολύμανση, ήταν ένα, ένα τεράστιο μπολ γεμάτο χλώριο, νερό με χλώριο, μας ... εκεί μέσα και αυτό σήμαινε ότι είχαμε απολυμανθεί. Στη συνέχεια, θα πηγαίναμε για ρουχισμό, και εμείς, με τον ίδιο τρόπο, όπου κι αν πήγαινες, όπου κι αν πάταγες, ότι βήμα κι αν έκανες, σε χτυπούσαν ξανά και ξανά.


Ετικέτες


  • US Holocaust Memorial Museum Collection
Προβολή αρχειακού υλικού

Αυτή η σελίδα είναι επίσης διαθέσιμη σε

Thank you for supporting our work

We would like to thank The Crown and Goodman Family and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.