Προσωπική ιστορία

Ruth Meyerowitz

Στη Φραγκφούρτη, η οικογένεια της Ruth αντιμετώπισε αυστηρότερα αντι-εβραϊκά μέτρα. Η επιχείρηση του πατέρα της κατασχέθηκε και το εβραϊκό σχολείο της Ruth έκλεισε. Τον Απρίλιο του 1943, η Ruth και η οικογένειά της εκτοπίστηκαν στο Άουσβιτς. Η Ruth επιλέχθηκε για καταναγκαστική εργασία και της επεβλήθη εργασία στις επισκευές δρόμων. Εργάστηκε, επίσης, στη μονάδα «Καναδάς», ξεδιαλέγοντας τα υπάρχοντα που έφταναν στο στρατόπεδο. Τον Νοέμβριο του 1944, η Ruth μεταφέρθηκε στο σύστημα στρατοπέδων του Ράβενσμπρουκ, στη Γερμανία. Απελευθερώθηκε τον Μάιο του 1945, κατά τη διάρκεια μιας πορείας θανάτου από το στρατόπεδο συγκέντρωσης Malchow.

Καταγραφή

Το κρεματόριο απείχε μόλις λίγα λεπτά. Βλέπαμε τις καμινάδες από όπου κι αν βρισκόμασταν και, φυσικά, μπορούσαμε να μυρίσουμε το αέριο μόλις αυτό απελευθερωνόταν από τους θαλάμους αερίων. Και μετά, μυρίζαμε τα σώματα που καίγονταν, την ανθρώπινη σάρκα που καιγόταν. Και μετά καθάριζαν τις σχάρες και τις ακούγαμε που τις καθάριζαν. Μοιάζει πολύ με τον θόρυβο που κάνει ο φούρνος όταν μετακινούμε τις σχάρες, αλλά πολύ πιο δυνατός, τόσο δυνατός που ακουγόταν μέχρι τους κοιτώνες. Και, έως σήμερα, όταν καθαρίζω το φούρνο μου, θυμάμαι τον ήχο από το καθάρισμα των σχαρών στο κρεματόριο.


Ετικέτες


  • US Holocaust Memorial Museum Collection
Προβολή αρχειακού υλικού

Αυτή η σελίδα είναι επίσης διαθέσιμη σε

Thank you for supporting our work

We would like to thank The Crown and Goodman Family and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.