Személyes történet

Ruth Meyerowitz

Ruth családja egyre több zsidóellenes intézkedést tapasztalt Frankfurtban: az apja üzletét elvették, Ruth zsidó iskoláját pedig bezárták. 1943 áprilisában Ruth-t és családját Auschwitzba deportálták. Ruth-t kényszermunkára választották ki, és útépítéseken kellett dolgoznia. A „Kanada” egységbe is beosztották, ahol a táborba vitt személyes tárgyakat válogatta. 1944 novemberében Ruth-t Németországba, a ravensbrücki táborrendszerbe szállították. 1945 májusában szabadították fel a malchowi táborból indított halálmenet során.

szöveg

A krematórium csak néhány kilométerre volt. Mindenhonnan lehetett látni a kéményeket, és természetesen éreztük a... először a gáz szagát, ahogy kiengedték a gázkamrákból, majd később éreztük az égő testek szagát, az égő emberi hús szagát. Majd később hallottunk, ahogy megtisztítják a rostélyokat, ami hasonló ahhoz, mint amikor az ember otthon a saját sütőjéből kiveszi a rostélyt, csak ez sokkal hangosabb volt, a barakkokban mindenütt lehetett hallani. A mai napig, amikor a saját sütőmet tisztítom, az a hang jut az eszembe, ahogy a krematórium rostélyait tisztították.


Bejelölések


  • US Holocaust Memorial Museum Collection
Gyűjteményi infomációk megtekintése

Az oldal megtekinthető a következő nyelveken

Thank you for supporting our work

We would like to thank The Crown and Goodman Family and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.