Προσωπική ιστορία

Samuel Gruber

Ένας Πολωνός στρατιώτης, ο Samuel, τραυματίστηκε στη μάχη και η Γερμανία τον πήρε ως αιχμάλωτο πολέμου. Καθώς ο πόλεμος συνεχιζόταν, αυτός και άλλοι Εβραίοι κρατούμενοι αντιμετώπιζαν όλο και πιο σκληρή μεταχείριση. Μεταξύ των στρατοπέδων που φυλακίστηκε ήταν και το Λούμπλιν-Λιπόβα και ήταν ανάμεσα σε αυτούς που εξαναγκάστηκαν να χτίσουν το στρατόπεδο συγκέντρωσης Μαϊντάνεκ. Το 1942, δραπέτευσε από τους Γερμανούς, και για το υπόλοιπο διάστημα του πολέμου ηγείτο μια ένοπλης αντιστασιακής ομάδας.

Καταγραφή

Καθόμουν δίπλα στο τραπέζι και ήταν μια νεαρή κοπέλα, Γερμανίδα. Μιλούσα άπταιστα Γερμανικά. Της μίλησα, μου μίλησε, είδα ότι της άρεσα, συνέχισε να μου μιλάει. Και κάποια στιγμή άρχισε να μιλάει για τους Εβραίους, ότι εξαιτίας των Εβραίων ξέσπασε ο πόλεμος, ότι εξαιτίας των Εβραίων το ένα, εξαιτίας των Εβραίων το άλλο. Της έκανα μια απλή ερώτηση: «Έχεις δει ποτέ Εβραίο;» Μου απάντησε, «Όχι, δεν έχω δει». Και της λέω, «Πώς ξέρεις πώς…;» [κι αυτή μου είπε] « Ο Χίτλερ είπε ότι είναι δολοφόνοι, ότι είναι το ένα, είναι το άλλο. Και έχουν κέρατα", μου είπε. «Έχουν κέρατα. Οι Εβραίοι έχουν κέρατα.» Και της απάντησα, «Άκου, καλή μου, είμαι Εβραίος. Και δεν έχω κέρατα.» Κόντεψε να πεθάνει. Δεν μπορούσα να πιστέψω την έκφρασή της. Βγήκε από το σπίτι και ήταν τόσο ενθουσιασμένη και το έβλεπα. Και μετά επέστρεψε και μου είπε, "Λες ψέματα. Είναι αδύνατον.» «Δεν θα μπορούσες να είσαι.» Ήμουν ένας όμορφος νεαρός, με στολή. Δεν μπορούσε να το πιστέψει. Αυτή ήταν η εικόνα των Εβραίων. Δεν ήξεραν καν τι είναι ο Εβραίος. Αλλά η εικόνα που είχαν αυτοί για τους Εβραίους ήταν κάτι τρομακτικό με κέρατα ή κάτι διαβολικό ή κάτι παρεμφερές. Ο Εβραίος είναι... δεν είναι κανονικός άνθρωπος.


Ετικέτες


  • US Holocaust Memorial Museum Collection
Προβολή αρχειακού υλικού

Αυτή η σελίδα είναι επίσης διαθέσιμη σε

Thank you for supporting our work

We would like to thank The Crown and Goodman Family and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.