Személyes történet

Siegfried Halbreich

Miután Németország 1939. szeptember 1-jén megszállta Lengyelországot, Siegfried egy barátjával elmenekült. Megpróbáltak okmányokat szerezni, hogy Franciaországba jussanak, de német kézre adták őket. Siegfriedet bebörtönözték, Berlinbe vitték, majd a közeli sachsenhauseni táborba küldték 1939 októberében. Az egyik első lengyel zsidó volt, aki Sachsenhausenbe került. A rabokkal durván bántak, és kényszermunkát kellett végezniük. Két év után Siegfriedet a gross-roseni koncentrációs táborba deportálták, ahol egy kőfejtőben dolgoztatták. 1942 októberében Siegfried Gross-Rosenből az auschwitzi táborba került a megszállt Lengyelország területén. Siegfried itt a gyógyszerészeti ismereteivel próbálta megmenteni a beteg foglyokat. Ahogy a szovjet csapatok közeledtek az auschwitzi táborhoz 1945 januárjában, Siegfriedet halálmenetre küldték. Azokat a foglyokat, akik nem tudtak lépést tartani vagy tovább menni, kivégezték. Siegfried túlélte.

szöveg

Egy új tábor volt, ami eleinte csak hat blokkból, barakkból állt, és éjjel a barakkunkba vittek, és ez volt a barakkunk az egész évre, és itt sokkal rosszabbak voltak az állapotok, mint Sachsenhausenben. Napközben a kőfejtőbe kellett menetelnünk, ami úgy 20 percnyire volt, hegyvidéki terepen, és… ott kellett dolgoznunk, ebben a kőfejtőben kellett dolgoznunk, nehéz sziklákat cipeltünk [köhög], és… az emberek hullottak, mint a legyek. Visszafelé mindenkinek egy nagy sziklát kellett cipelnie a vállán a táborba, mivel hazafelé, akarom mondani visszafelé a barakkba, a táborba a jelentés után, miután megszámolták, hogy hány ember maradt, hogy ugyanannyian jöttünk-e vissza, mint ahányan elhagytuk a tábort, azt mondták: „Mindenki menjen vissza a táborba, a barakkokba, de a zsidók maradnak.” És éjfélig folytatnunk kellett a tábor építését. Mindezt étel nélkül. Amikor visszaértünk a barakkba, olyan fáradtak voltunk, hogy nem volt étvágyunk. Elaludtunk. Reggel, öt–hat órakor azonnal keltünk, és kezdtük elölről.


  • US Holocaust Memorial Museum Collection
Gyűjteményi infomációk megtekintése

Az oldal megtekinthető a következő nyelveken

Thank you for supporting our work

We would like to thank Crown Family Philanthropies and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.