Gas chamber in the main camp of Auschwitz immediately after liberation. [LCID: 27041]
Részletek
Fénykép

Egykori gázkamra az auschwitzi főtáborban

Háború után készült fénykép a tömeggyilkosság céljára kialakított gázkamráról az auschwitzi főtáborban. Lengyelország, kb. 1947.

1940. augusztus közepén az auschwitzi koncentrációs tábor hatóságai egy krematóriumot helyeztek üzembe a halottasház mellett. Ez az épület közvetlenül az auschwitzi főtábor határain kívül volt. 1941 szeptemberében a halottasházat tömeggyilkosság elkövetésére alkalmas gázkamrává alakították át, ahol több száz embert lehetett megölni egyszerre. Ezt a gázkamrát 1942 decemberéig használták, bár a krematórium egészen 1943 júliusáig működött. 1944-ben a tábori hatóságok leszerelték a krematórium kemencéit, és az épületet légitámadáskor használt óvóhellyé alakították az SS-kórház és a közeli tábori adminisztrációs épületekben dolgozó SS-tisztek számára. Az Auschwitz-Birkenau Állami Múzeum 1947-es létrehozása során két krematóriumi kemencét rekonstruáltak eredeti alkotóelemek felhasználásával, és újjáépítették a krematórium kéményét. Ekkoriban bontották le a légiriadó során használt óvóhely falait, hogy a múzeum és az emlékhely látogatói megtekinthessék a rekonstruált gázkamra és krematórium területét.


Bejelölések


  • Dokumentationsarchiv des Oesterreichischen Widerstandes

Thank you for supporting our work

We would like to thank Crown Family Philanthropies and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.