Τους μήνες που ακολούθησαν τη Διάσκεψη του Βάνζεε, το ναζιστικό καθεστώς συνέχισε να εκτελεί τα σχέδιά του για την «Τελική Λύση»· Οι Εβραίοι «εκτοπίζονται» -- μεταφέρονται με τρένα ή φορτηγά σε έξι στρατόπεδα, τα οποία βρίσκονται στην κατεχόμενη Πολωνία: Κέλμνο, Τρεμπλίνκα, Σόμπιμπορ, Μπέλζεκ, Άουσβιτς-Μπίρκεναου και Μαϊντάνεκ-Λούμπλιν.

Οι Ναζί αποκαλούσαν αυτά τα έξι στρατόπεδα «στρατόπεδα εξόντωσης». Οι περισσότεροι από τους εκτοπισμένους δολοφονήθηκαν αμέσως σε ομικές εκτελέσεις με τη χρήση δηλητηριώδους αερίου. Οι Ναζί αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν το αέριο ως προτιμώμενη μέθοδο μαζικών δολοφονιών επειδή το θεώρησαν μια πιο «καθαρή» και «αποτελεσματική» μέθοδο από την εκτέλεση με τουφεκισμό. Η χρήση αερίου γλύτωνε τους δολοφόνους από το συναισθηματικό στρες που αισθάνονταν πολλά μέλη κινητών ομάδων εξόντωσης κατά τον τουφεκισμό ανθρώπων πρόσωπο με πρόσωπο. Τα κέντρα δολοφονιών ήταν σε ημι-αγροτικές, απομονωμένες περιοχές, αρκετά καλά κρυμμένες από τη δημόσια θέα. Ήταν τοποθετημένα κοντά σε κύριες σιδηροδρομικές γραμμές, για να είναι δυνατή η μεταφορά εκατοντάδων χιλιάδων ατόμων στα κέντρα δολοφονιών.

Πολλά από τα θύματα εκτοπίστηκαν από γειτονικά γκέτο, ορισμένα ήδη από τον Δεκέμβριο του 1941, πριν κι από τη Διάσκεψη του Βάνζεε. Ωστόσο, τα SS ξεκίνησαν να εκκενώνουν ενεργά τα γκέτο το καλοκαίρι του 1942. Μέσα σε δύο χρόνια, περισσότεροι από δύο εκατομμύρια Εβραίοι εκτοπίστηκαν από τα γκέτο. Μέχρι το καλοκαίρι του 1944, παρέμεναν ελάχιστα γκέτο στην ανατολική Ευρώπη.

Παράλληλα με την εκκένωση των γκέτο, Εβραίοι και Ρομά (Τσιγγάνοι) μεταφέρονταν μαζικά από πολλές μακρινές χώρες στις ζώνες κατοχής ή από χώρες υπό τον έλεγχο των Γερμανών, μεταξύ άλλων Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Νορβηγία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Ιταλία, Βόρεια Αφρική και Ελλάδα. Οι εκτοπισμοί απαιτούσαν τη συνεισφορά πολλών ατόμων και όλων των κλάδων της γερμανικής κυβέρνησης. Τα θύματα στην Πολωνία βρίσκονταν ήδη φυλακισμένα σε γκέτο και υπό τον πλήρη έλεγχο των Γερμανών. Ο εκτοπισμός των Εβραίων από άλλα σημεία της Ευρώπης, ωστόσο, ήταν ένα πολύ πιο περίπλοκο πρόβλημα. Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών κατάφερε να πιέσει με επιτυχία τις περισσότερες κυβερνήσεις κατεχόμενων και συμμαχικών εθνών ώστε να συνδράμουν τους Γερμανούς στον εκτοπισμό των Εβραίων που διέμεναν στις χώρες αυτές.

Βασικές ημερομηνίες

15 ΙΟΥΛΙΟΥ 1942
ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΟΙ ΕΚΤΟΠΙΣΜΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ

Οι Εβραίοι στην Ολλανδία έχουν συστηματικά συγκεντρωθεί στο προσωρινό στρατόπεδο Βέστερμπορκ. Η πλειονότητα των Εβραίων που στέλνονται στο Βέστερμπορκ παραμένουν εκεί για σύντομο χρονικό διάστημα πριν την απέλασή τους στα κέντρα εξόντωσης στην ανατολή. Ξεκινώντας στις 15 Ιουλίου του 1942, οι Γερμανοί απελαύνουν σχεδόν 100.000 Εβραίους από το Βέστερμπορκ: περίπου 60.000 στο Άουσβιτς, πάνω από 34.000 στο Σόμπιμπορ, σχεδόν 5.000 στο γκέτο του Τερεζίενσταντ και σχεδόν 4.000 στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπέργκεν-Μπέλσεν. Η συντριπτική πλειονότητα των εκτοπισμένων δολοφονούνται μόλις φτάνουν στα στρατόπεδα.

22 ΙΟΥΛΙΟΥ 1942
ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΤΗΣ ΒΑΡΣΟΒΙΑΣ ΕΚΤΟΠΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΞΟΝΤΩΣΗΣ ΤΡΕΜΠΛΙΝΚΑ

Από τις 22 Ιουλίου έως τα μέσα Σεπτεμβρίου του 1942, πάνω από 300.000 άτομα εκτοπίστηκαν από το γκέτο της Βαρσοβίας: πάνω από 250.000 από αυτά εκτοπίστηκαν στο κέντρο εξόντωσης Τρεμπλίνκα. Οι εκτοπισμένοι οδηγούνται δια της βίας στο Umschlagplatz (σημείο εκτοπισμού), το οποίο συνδέεται με τη σιδηροδρομική γραμμή Βαρσοβίας-Μαλκίνια. Εκεί στοιβάζονται σε μεταφορικά βαγόνια και οι περισσότεροι εκτοπίζονται, μέσω Μαλκίνιας, στην Τρεμπλίνκα. Η συντριπτική πλειοψηφία των εκτοπισμένων δολοφονούνται μόλις φτάνουν στην Τρεμπλίνκα. Το Σεπτέμβριο, οπότε και τελειώνουν οι μαζικοί εκτοπισμοί, απομένουν πλέον μόλις 55.000 Εβραίοι στο γκέτο.

15 ΜΑΙΟΥ 1944
ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΟΙ ΕΚΤΟΠΙΣΜΟΙ ΕΒΡΑΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΓΓΑΡΙΑ

Οι γερμανικές δυνάμεις καταλαμβάνουν την Ουγγαρία στις 19 Μαρτίου του 1944. Τον Απρίλιο του 1944, όλοι οι Εβραίοι εκτός από αυτούς που βρίσκονται στη Βουδαπέστη, μεταφέρονται σε γκέτο. Τον επόμενο μήνα, Μάιο του 1944, ξεκινούν συστηματικοί εκτοπισμοί από τα γκέτο της Ουγγαρίας στο Άουσβιτς-Μπίρκεναου. Σε λιγότερο από τρεις μήνες, σχεδόν 440.000 Εβραίοι εκτοπίστηκαν από την Ουγγαρία με περισσότερα από 145 τρένα. Η συντριπτική πλειοψηφία δολοφονείται μόλις φτάνει στο Άουσβιτς.