Történelmi filmfelvétel

Coventry német bombázása

1940-ben a november 14-ről 15-re virradó éjjel közel 500 német bombázó támadta meg a közép-Angliában fekvő brit iparvárost, Coventry-t. A bombázók több mint 150 000 gyújtóbombát és több mint 500 tonna nagy erejű robbanóanyagot dobtak le a városra. A légitámadás következtében a városközpont nagy része megsemmisült, beleértve 12 fegyvergyárat és a történelmi Szent Mihály katedrálist is. Ezen a felvételen a támadás következményei láthatóak. Coventry lebombázása a britek számára a modern légi hadviselés könyörtelenségének jelképévé vált.

szöveg

Tegnap itt még Coventry gyönyörű történelmi városa állt. A lángoló rettegés éjszakája után a pusztítás borzalmas képét mutatja. A totális háború esztelen dühe a földdel tette egyenlővé a várost. Egyértelmű, hogy a nácik meg sem próbálták azt a látszatot kelteni, hogy csak katonai célpontokat támadnak. A támadás során 70 000 gyújtóbombát szórtak a városra válogatás nélkül, amelyek áldozatot az utcán vagy az otthonában öltek meg. Leégett buszok sorakoznak az út mentén, amelyen egykor Lady Godiva végighaladt, hogy megmentse a népét. Ma csak halál jár Coventry-ben, hogy ezrével szedje az áldozatait. A világszerte híres Szent Mihály katedrálisnak csak a leégett váza és a bombáktól sebzett templomtornya maradt meg, amely vádló ujjként mutat az ég felé. A tizenötödik századi gótikus építészet mesterművének többi részét a bombák a felismerhetetlenségig rombolták. A modern barbarizmus csendes mementója. Civilizáció Urunk 1940. évében. György király a lerombolt városba érkezik, hogy együttérzéséről biztosítsa a katasztrófa sújtotta közösséget és lelket öntsön belé. A város bátor lakói szeretteik és otthonaik elvesztése ellenére megmutatják uralkodójuknak, hogy Londonhoz hasonlóan Coventry is talpra tud állni.


  • UCLA Film and Television Archive
Gyűjteményi infomációk megtekintése

Az oldal megtekinthető a következő nyelveken

Thank you for supporting our work

We would like to thank The Crown and Goodman Family and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.