Φιλμ

Ολυμπιακοί Αγώνες του Βερολίνου

Οι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 1936 έγιναν στο Βερολίνο. Επί δύο εβδομάδες που φιλοξενούσε τους Αγώνες, ο Αδόλφος Χίτλερ συγκάλυψε την αντισημιτική και επεκτατική ατζέντα του. Ευελπιστώντας να εντυπωσιάσει τους πολλούς ξένους επισκέπτες που βρίσκονταν στη Γερμανία για τους αγώνες, ο Χίτλερ διέταξε μια σύντομη χαλάρωση των αντιεβραϊκών δραστηριοτήτων (συμπεριλαμβανομένης της αφαίρεσης των πινακίδων που απαγόρευαν την είσοδο Εβραίων σε δημόσιους χώρους). Οι αγώνες ήταν μια τεράστια προπαγανδιστική επιτυχία για τους Ναζί. Παρουσίασαν στους ξένους θεατές την εικόνα μιας ειρηνικής και ανεκτικής Γερμανίας. Στους Αγώνες του 1936 ξεκίνσε και η ολυμπιακή λαμπαδηδρομία, κατά την οποία μια αναμμένη δάδα μεταφέρεται από την Ολυμπία στο χώρο τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων. Το στιγμιότυπο αυτό δείχνει την εγκαινίαση αυτού του νέου τελετουργικού, καθώς ένας λαμπαδηδρόμος μεταφέρει την ολυμπιακή δάδα στο στάδιο. Εκατοντάδες αθλητές με τις επίσημες στολές της έναρξης παρέλασαν στο στάδιο, ανά ομάδες, με αλφαβητική σειρά. Ο Αδόλφος Χίτλερ ήταν πρόεδρος στην τελετή έναρξης των αγώνων.

Καταγραφή

Το Βερολίνο ανοίγει την αυλαία της μεγαλύτερης αθλητικής εκδήλωσης του κόσμου και το μέγεθος αυτής της πομπώδους επίδειξης της Γερμανίας θα ταίριαζε στη στέψη βασιλιά. Αλλά σήμερα, τα πολιτικά πεπρωμένα έχουν ξεχαστεί, καθώς η ολυμπιακή φλόγα πλησιάζει στο βωμό του σταδίου, στον προορισμό αυτού του ταξιδιού των 1.000 μιλίων με λαμπαδηδρομία από την Αθήνα, τον ελληνικό τόπο τέλεσης της πρώτης Ολυμπιάδας σχεδόν 3.000 χρόνια πριν. Στη συνέχεια, στο κέντρο του σταδίου, όπου ένα πλήθος 110.000 θεατών επευφημεί τους επισήμους καθώς μπαίνουν, με επικεφαλής τον πρώτο Γερμανό πολίτη, τον Καγκελάριο Χίτλερ, αυτός σταματάει για να δεχτεί λίγα λουλούδια μέσα σε ζητωκραυγές και επευφημίες του πλήθους. Στην τελετουργική παρέλαση που ακολουθεί, η αμερικανική σημαία κυματίζει υπερήφανα στην πρώτη σειρά της εξαιρετικής ομάδας του Θείου Σαμ με 379 φοβερούς αθλητές, μια εικόνα που προκαλεί ένα ολυμπιακό χαιρετισμό. Και να οι κυρίες στις οποίες βασιζόμαστε. Η Μεγάλη Βρετανία φέτος έχει στείλει μια ομάδα με προδιαγραφές για χρυσό. Η Γαλλία ήρθε να υπερασπιστεί το στέμμα της στην ιππασία, την ξιφασκία και την πάλη. Και συνεχίζουν να καταφθάνουν, συνολικά 53 έθνη.


  • Fox News
Προβολή αρχειακού υλικού

Thank you for supporting our work

We would like to thank The Crown and Goodman Family and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.