Történelmi filmfelvétel

Olimpiai játékok Berlinben

Az 1936-os nyári olimpiai játékokat Berlinben tartották. Adolf Hitler két hétre, az olimpia időtartamára álarc mögé rejtette antiszemita és terjeszkedést célzó programját. Annak érdekében, hogy jó benyomást tegyen a rendezvényre Németországba érkező rengeteg külföldi látogatóra, Hitler rövid ideig engedélyezte a zsidóellenes tevékenységek enyhítését, így a zsidókat közterületekről kitiltó táblákat is eltávolították. Az olimpia egyértelmű propagandasikert hozott a nácik számára. A külföldi szemlélők egy békés és toleráns Németország képét látták. Az 1936-os játékokon vezették be az olimpiai fáklyás váltó futást, amely keretében egy égő fáklyával futnak Olümpiából a játékok helyszínére. Ez a felvétel az új rituálé bemutatkozását ábrázolja be, ahogy a fáklyahordozó az olimpiai fáklyával befut a stadionba. Több száz, a megnyitóra készült egyenruhát viselő sportoló vonult be a stadionba, csapatonként, betűrendben. A játékok megnyitóját Adolf Hitler elnökölte.

szöveg

Berlinben a németek királyi koronázáshoz méltó pompával és látvánnyal nyitják meg a világ legnagyobb sporteseménye. De ma a politikai sorskérdések nem számítanak, amikor a lángoló olimpiai fáklya közelít a stadion oltárához, 1000 mérföldes útja céljához, amelyet váltófutók kezében tett meg Athénból, a közel 3000 évvel ezelőtt megrendezett első olimpiai játékok görögországi helyszínéről. A központi arénát látjuk, ahol 110 000-es tömeg éljenzi a hivatalos menet bevonulását, élén Németország első számú házigazdájával, Hitler kancellárral. Hitler megáll, hogy fogadja az üdvrivalgástól zengő tömeg virágesőjét. Az ezt követő ünnepi felvonuláson Amerika zászlaja büszkén halad Uncle Sam 379 tagból álló nagyszerű csapatának elején – amely olimpiai tisztelgést érdemel. És itt érkeznek a hölgyek, akikben bízunk. Nagy-Britannia idén aranyérmes csapatot küld. Franciaország a lovaglásban, vívásban és birkózásban nyert címeit jött megvédeni. És még mindig jönnek, összesen 53 nemzet.


  • Fox News
Gyűjteményi infomációk megtekintése

Thank you for supporting our work

We would like to thank The Crown and Goodman Family and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.