Marie Sidi Stojka
Γένος: 1906
Αυστρία
Η Marie ανήκε σε μια φυλή Τσιγγάνων με την ονομασία Lowara Ρομά, οι οποίοι ταξίδευαν με καραβάνι και έβγαζαν τα προς το ζην ως πλανόδιοι έμποροι αλόγων. Το καραβάνι περνούσε τους χειμώνες στη Βιέννη, την πρωτεύουσα της Αυστρίας, και τα καλοκαίρια στην αυστριακή εξοχή. Σε ηλικία 18 ετών, η Marie παντρεύτηκε τον Karl Stojka από την ίδια φυλή. Η οικογένεια της Marie ήταν ρωμαιοκαθολική και οι πρόγονοί της ζούσαν στην Αυστρία για περισσότερα από 200 χρόνια.
1933-39: Το 1936 είχα έξι παιδιά. Ζούσαμε με ένα καραβάνι και ήμασταν μαθημένοι στην ελευθερία, τα ταξίδια και τη σκληρή δουλειά. Η άμαξά μας ήταν σταθμευμένη για το χειμώνα σε έναν καταυλισμό στη Βιέννη, όταν η Γερμανία προσάρτησε την Αυστρία το Μάρτιο του 1938. Οι Γερμανοί μάς διέταξαν να μη φύγουμε και μας στέρησαν τα πολιτικά μας δικαιώματα. Αναγκαστήκαμε να μετατρέψουμε την άμαξά μας σε ξύλινο σπίτι και έπρεπε να μάθουμε να μαγειρεύουμε σε φούρνο αντί σε φωτιά.
1940-44: Οι Τσιγγάνοι αναγκάστηκαν να καταγραφούν ως μέλη άλλης «φυλής». Ο καταυλισμός που διαμέναμε περιφράχτηκε και φρουρούταν από αστυνομία. Έναν χρόνο αργότερα, οι Γερμανοί πήραν το σύζυγό μου. Λίγους μήνες αργότερα, επέστρεψαν τις στάχτες του. Πενθώντας, έκοψα τα μακριά μαλλιά μου και, με τη βοήθεια ενός ιερέα, έθαψα κρυφά τις στάχτες του σε καθαγιασμένο έδαφος. Τελικά, οι Γερμανοί εκτόπισαν την υπόλοιπη οικογένεια σε ένα ναζιστικό στρατόπεδο για Τσιγγάνους στο Μπίρκεναου. Πρόσεχα όσο καλύτερα μπορούσα τα παιδιά μου σε αυτό το φριχτό μέρος, αλλά ο μικρός μου γιος πέθανε από τύφο.
Το 1944, η Marie εκτοπίστηκε στο Ράβενσμπρουκ και τον Απρίλιο του 1945 απελευθερώθηκε από το Μπέργκεν-Μπέλσεν. Μετά τον πόλεμο, επανασυνδέθηκε με τα πέντε παιδιά της που είχαν επιζήσει.