Pinchas Gerszonowicz

Pinchas Gerszonowicz

Γένος: 21 Ιανουαρίου 1921

Miechow, Πολωνία

Ο Pinchas γεννήθηκε σε μια μεγάλη οικογένεια που ζούσε στην πόλη Miechow στη νότια κεντρική Πολωνία. Ο πατέρας του ήταν μηχανικός και κλειδαράς. Ο Pinchas περνούσε ολόκληρες ημέρες διαβάζοντας, είτε μαθαίνοντας εβραϊκά στο εβραϊκό σχολείο ή μελετώντας θέματα γενικής παιδείας στο δημόσιο σχολείο. Ανήκε στη σιωνιστική οργάνωση νέων, Ha-Shomer ha-Tsa'ir, και έπαιζε στη θέση του αριστερού εξτρέμ για μία εβραϊκή ομάδα ποδοσφαίρου.

1933-39: Σε ηλικία 13 ετών τελείωσα το σχολείο και ξεκίνησα να δουλεύω σαν μαθητευόμενος μηχανικός και σιδηρουργός στο μαγαζί ενός εργολάβου οικοδομών. Όταν ο γερμανικός στρατός εισέβαλε στην Πολωνία το 1939, οι γονείς μου αποφάσισαν ότι ο μεγαλύτερος αδελφός μου, Herschel, κι εγώ θα διαφεύγαμε στο κατεχόμενο από τους Σοβιετικούς τμήμα της Πολωνίας. Ήμασταν πεζοί και δεν μπορούσαμε να συναγωνιστούμε τα μηχανοκίνητα τάγματα των Γερμανών που μας πρόλαβαν περίπου 150 μίλια ανατολικά του Miechow. Δεν υπήρχε τίποτα άλλο να κάνουμε παρά να επιστρέψουμε σπίτι.

1940-44: Επισκεύαζα οχήματα για του Γερμανούς στο Miechow και αργότερα, στην αεροπορική τους βάση στην Κρακοβία. Τον Ιούλιο του 1943 εκτοπίστηκα στο προάστιο Plaszow της Κρακοβίας, όπου οι Ναζί είχαν δημιουργήσει στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας πάνω από ένα πολύ παλιό εβραϊκό νεκροταφείο. Εκεί, εργάστηκα ως μηχανικός και σιδηρουργός με τον πατέρα μου. Κάθε μέρα έβλεπα Εβραίους να πυροβολούνται από φρουρούς των SS ή να κατασπαράζονται από σκυλιά. Ο διοικητής του στρατοπέδου, Goeth, είχε πάντα μαζί του δύο μεγάλα σκυλιά. Το μόνο που είχε να πει ήταν «πιάστε κάποιον!»· ποτέ δεν ήξερα αν έφτανε η τελευταία μου στιγμή.

Ο Pinchas εκτοπίστηκε στο Άουσβιτς στις αρχές του 1945. Ένας από τους ελάχιστους επιζώντες της πορείας θανάτου των δύο εβδομάδων, απελευθερώθηκε κοντά στο στρατόπεδο Νταχάου τον Απρίλιο. Μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1948.

Thank you for supporting our work

We would like to thank Crown Family Philanthropies, Abe and Ida Cooper Foundation, the Claims Conference, EVZ, and BMF for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of donor acknowledgement.