Προσωπική ιστορία

Benjamin (Beryl) Ferencz

Ο Ben γεννήθηκε σε ένα μικρό χωριό στα Καρπάθια Όρη της Τρανσυλβανίας, στη Ρουμανία. Όταν ήταν βρέφος, η οικογένειά του μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Ben φοίτησε στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, όπου σπούδασε ποινικό δίκαιο. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Χάρβαρντ το 1943. Κατετάγη σε ένα αντιαεροπορικό τάγμα πυροβολικού των ΗΠΑ όπου γινόταν εκπαίδευση στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την εισβολή των Συμμάχων στη Δυτική Ευρώπη. Στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη, ο Ben μετατέθηκε στον κλάδο ερευνών εγκλημάτων πόλεμου του αμερικανικού στρατού. Αρμοδιότητά του ήταν η συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων εις βάρος συλληφθέντων εγκληματιών πολέμου, φερόμενων ως Ναζί. Τελικά έγινε επικεφαλής εισαγγελέας των ΗΠΑ στην υπόθεση των Einsatzgruppen (ταγμάτων θανάτου) στη δίκη της Νυρεμβέργης που ακολούθησε.

Καταγραφή

Δεν είχαμε κάποια κανονική αίθουσα δικαστηρίου όπου μπορούσαμε να καλέσουμε έναν μάρτυρα και να τον ανακρίνουμε με τον γραμματέα παρόντα και κάποιον άλλον για αντεξέταση ή για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων του. Εάν παίρναμε κατάθεση από κάποιο φιλικό μάρτυρα, θα λαμβάναμε από αυτόν μια ένορκη βεβαίωση. Θα ορκιζόταν ενώπιον αξιωματικού. Εάν η κατάθεση ήταν από έναν μάρτυρα κατηγορίας, τον ανακρίναμε ιδιωτικά, προκειμένου να δούμε αν θα μπορούσαμε να εξακριβώσουμε την αλήθεια. Και όταν φτάναμε στο σημείο όπου θεωρούσαμε ότι είχαμε διαπιστώσει την αλήθεια, του ζητούσαμε να τη γράψει με το δικό του χέρι και να υπογράψει τη μαρτυρία του ως αληθινή. Και συνήθως φέρναμε και έναν αξιωματικό για να βεβαιώσει ότι, εε, ή για να πάρει μια ξεχωριστή κατάθεση, υπό ευνοϊκότερες συνθήκες από τη δικαστική άποψη. Και αυτά ήταν τα αποδεικτικά στοιχεία που χρησιμοποιούσαμε στη συνέχεια.


Ετικέτες


  • US Holocaust Memorial Museum Collection
Προβολή αρχειακού υλικού

Αυτή η σελίδα είναι επίσης διαθέσιμη σε

Thank you for supporting our work

We would like to thank The Crown and Goodman Family and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.