Személyes történet

Benjamin (Beryl) Ferencz

Ben Romániában, Erdélyben született egy kis faluban a Kárpátok között. Még csecsemőkorában a családja az Egyesült Államokba költözött. Ben a Harvardra járt, ahol büntetőjogot tanult. Ben a 1943-ban szerzett diplomát a Harvard jogi karán. Belépett az Egyesült Államok légvédelmi tüzérségi zászlóaljába, amely Nyugat-Európa szövetséges inváziójára készült. A II. világháború európai lezárása után Bent áthelyezték az Egyesült Államok hadseregének háborús bűnöket vizsgáló ágához. Azzal bízták meg, hogy bizonyítékokat gyűjtsön, és kerítse kézre az állítólagos náci háborús bűnösöket. Végül ő lett a későbbi nürnbergi perekben az Einsatzgruppen tagjai ellen indított eljárások főügyésze.

szöveg

Nem volt rendes tárgyalótermünk, ahová behívhattuk volna a tanút, ahol egy jegyzőkönyvvezető jelenlétében kikérdeztük volna, és valaki keresztkérdéseket tett volna fel vagy, elmondta volna neki a jogait. Ha barátságos tanúk vallomását rögzítettük, akkor eskü alatt tett nyilatkozatot tettek. Egy tiszt előtt esküt kellett tenniük. Ha ellenséges tanúról volt szó, akkor privát kihallgatáson próbáltuk kideríteni az igazságot. És amikor úgy éreztük, hogy megtudtuk, mi történt, akkor megkértük őket, hogy írják le a saját kezükkel, és adják írásba, hogy ez az igazság. Általában ott volt egy tiszt, hogy ezt tanúsítsa, vagy hogy másik tanúvallomást rögzítsen, a per szempontjából kedvezőbb körülmények között. És ezeket a bizonyítékokat használtuk.


Bejelölések


  • US Holocaust Memorial Museum Collection
Gyűjteményi infomációk megtekintése

Az oldal megtekinthető a következő nyelveken

Thank you for supporting our work

We would like to thank Crown Family Philanthropies and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.