Προσωπική ιστορία

Chaim Engel

Το 1939, ενώ η θητεία του Chaim στον πολωνικό στρατό πλησίαζε στην προγραμματισμένη λήξη της, η Γερμανία εισέβαλε στην Πολωνία. Οι Γερμανοί αιχμαλώτισαν τον Chaim και τον έστειλαν στη Γερμανία για καταναγκαστική εργασία. Ως Εβραίος αιχμάλωτος πολέμου, ο Chaim αργότερα επέστρεψε στην Πολωνία. Τελικά, μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο Σόμπιμπορ, όπου η υπόλοιπη οικογένειά του πέθανε. Στην εξέγερση του 1943 στο Σόμπιμπορ, ο Chaim σκότωσε έναν φρουρό. Δραπέτευσε με την κοπέλα του, Selma, την οποία αργότερα παντρεύτηκε. Ένας αγρότης τους έκρυψε μέχρι την απελευθέρωση από τις σοβιετικές δυνάμεις, τον Ιούνιο του 1944.

Καταγραφή

Ήταν δύο άτομα στα οποία είχε ανατεθεί να πάνε να σκοτώσουν κάποιον στο γραφείο, έναν Γερμανό στο γραφείο. Και την τελευταία στιγμή, ένας από αυτούς φοβήθηκε και δεν ήθελε να πάει. Ήμουν εκεί και άκουσα την ιστορία, και ήξερα ήδη ότι δέκα ή δώδεκα Γερμανοί είχαν ήδη σκοτωθεί. Και το έργο... το ήξερα ήδη. Ήμασταν ήδη νεκροί... αν δεν βγούμε έξω, ήμασταν νεκροί. Έτσι, η Selma μου έφερε ένα μυτερό μαχαίρι. Είπα ότι ήθελα να πάω. Βλέπετε, όλοι αυτοί οι άνθρωποι, ό,τι έφερναν από τη μεταφορά ... σκεύη και άλλα πράγματα ... τα έβαζαν σε μια ειδική αποθήκη, και δεν ήμασταν μακριά από την αποθήκη. Πήγε λοιπόν εκεί και πήρε ένα μαχαίρι, ένα μυτερό μαχαίρι. Μου το έδωσε και πήγα μαζί με τον άλλο. Δεν θεωρώ ότι ήμουν κανένας μεγάλος ήρωας ή κάποιος γενναίος άνθρωπος, αλλά, αλλά σκέφτηκα ότι επρόκειτο για αυτοάμυνα και επιβίωση. Αν δεν το έκανα, θα πήγαιναν όλα στράφη. Έτσι, έπραξα ενστικτωδώς... δεν παίρνεις απόφαση για κάτι τέτοιο. Δεν θεωρείται απόφαση. Απλά αντιδράς, αντιδράς ενστικτωδώς, και τότε σκέφτηκα, «Ας το κάνουμε, πάμε να το κάνουμε». Και πήγα. Ακολούθησα τον άλλο άντρα στο γραφείο, και σκοτώσαμε τον Γερμανό. Με κάθε χτύπημα έλεγα «Αυτό είναι για τον πατέρα μου, για τη μητέρα μου, για όλους αυτούς τους ανθρώπους, όλους τους Εβραίους που σκοτώσατε». Και ... το μαχαίρι μου γλίστρησε ... γλίστρησε από το χέρι μου και κόπηκα.


Ετικέτες


  • US Holocaust Memorial Museum Collection
Προβολή αρχειακού υλικού

Thank you for supporting our work

We would like to thank The Crown and Goodman Family and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.