Προσωπική ιστορία

Hanne Hirsch Liebmann

Η οικογένεια της Hanne είχε φωτογραφικό στούντιο. Τον Οκτώβριο του 1940, η ίδια και άλλα μέλη της οικογένειας μεταφέρθηκαν στο στρατόπεδο Gurs στη νότια Γαλλία. Τον Σεπτέμβριο του 1941, η Εταιρεία Αρωγής των Παιδιών (OSE) διέσωσε τη Hanne, η οποία κρύφτηκε σε ένα ορφανοτροφείο στο Le Chambon-sur-Lignon. Η μητέρα της χάθηκε στο Άουσβιτς. Το 1943, η Hanne εξασφάλισε πλαστά έγγραφα και μετέβη στην Ελβετία. Παντρεύτηκε στη Γενεύη το 1945 και απέκτησε μια κόρη το 1946. Το 1948, έφτασε στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Καταγραφή

Μία από τις άλλες αναμνήσεις μου είναι το μποϊκοτάζ του Απριλίου του 1933, όπου στη βιτρίνα μας κόλλησαν τις λέξεις «Εβραίος», «Εβραίος» «ΜΗΝ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΟΝ ΕΒΡΑΙΟ!» Και ούτω καθεξής. Αυτές είναι πραγματικά μερικές από τις αναμνήσεις της παιδικής μου ηλικίας. Η οικογενειακή ζωή ήταν θαυμάσια. Εκτός της οικογένειας, τα πράγματα δεν ήταν και τόσο καλά. Σε πρόσβαλλαν στον δρόμο πολλές φορές. Σε φώναζαν «βρωμο-Εβραίο». Και άλλα τέτοια. Για αρκετά χρόνια, είχα μη Εβραίες φίλες και, φυσικά, κάτω από την πίεση της ναζιστικής εποχής δεν μπορούσαν πλέον να συναναστρέφονται μαζί μου, ούτε κι εγώ δεν τολμούσα να συναναστρέφομαι μαζί τους.


Ετικέτες


  • US Holocaust Memorial Museum Collection
Προβολή αρχειακού υλικού

Αυτή η σελίδα είναι επίσης διαθέσιμη σε

Thank you for supporting our work

We would like to thank The Crown and Goodman Family and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.