Személyes történet

Hanne Hirsch Liebmann

Hanne családjának fényképészeti műterme volt. 1940 októberében őt és néhány családtagját a dél-franciaországi gurs-i táborba deportálták. 1941 szeptemberében a Gyermeksegélyező Társaság (OSE) kiszabadította Hannét, és egy gyermekotthonban rejtették el Le Chambon-sur-Lignonban. Édesanyja Auschwitzban halt meg. 1943-ban Hanne hamis papírokat kapott, és Svájcba távozott. 1945-ben Genfben férjhez ment, és 1946-ban lánya született. 1948-ban érkezett az Egyesült Államokba.

szöveg

Egy másik emlékem az 1933. áprilisi bojkott, amikor a műtermünk kirakatára plakátokat ragasztottak azzal a felirattal, hogy: „Zsidó” „Zsidó” „NE MENJ A ZSIDÓKHOZ!” És így tovább. Tényleg ilyen emlékeim vannak gyerekkoromból. A családi életünk nagyszerű volt, de azon kívül már nem volt annyira jó. Sokszor sértegettek minket az utcán. „Mocskos zsidónak” neveztek minket. Ilyeneket mondtak. Évekig voltak nem zsidó barátnőim, de természetesen a náci idők nyomása alatt többé nem barátkozhattak velem, és én sem mertem velük találkozni.


Bejelölések


  • US Holocaust Memorial Museum Collection
Gyűjteményi infomációk megtekintése

Az oldal megtekinthető a következő nyelveken

Thank you for supporting our work

We would like to thank The Crown and Goodman Family and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.