Προσωπική ιστορία

Johanna Gerechter Neumann

Εν μέσω των εντεινόμενων αντι-εβραϊκών μέτρων και του πογκρόμ της Kristallnacht («Νύχτα των Κρυστάλλων») του 1938, η οικογένεια της Johanna αποφάσισε να φύγει από τη Γερμανία. Εξασφάλισαν θεωρήσεις εισόδου (βίζα) για την Αλβανία, μετέβησαν στην Ιταλία και, το 1939, απέπλευσαν για το νέο τους προορισμό. Παρέμειναν στην Αλβανία κατά τη διάρκεια της κατοχής της από τους Ιταλούς και, μετά την παράδοση της Ιταλίας το 1943, κατά τη Γερμανική κατοχή. Η οικογένεια απελευθερώθηκε μετά από μια μάχη μεταξύ των Γερμανών και των Αλβανών ανταρτών το Δεκέμβριο του 1944.

Καταγραφή

Ήταν μια αναζήτηση για άσυλο, δεν είχε σημασία το πού θα πηγαίναμε. Και, ε, οι επιλογές ήταν ελάχιστες. Σκέφτηκαν αρχικά να πάμε στην Αγγλία. Λοιπόν, η Αγγλία απαιτούσε να δοθεί ένα αρκετά σημαντικό χρηματικό ποσό ως εγγύηση για κάθε άτομο που θα έμπαινε στην Αγγλία. Δεν είμαι σίγουρη ποιο ήταν ακριβώς το ποσό και δεν νομίζω ότι οι γονείς μου είχαν την οικονομική δυνατότητα να το διαθέσουν και, ε...προφανώς ούτε και η οικογένεια Meyer, οπότε έπρεπε να βρούμε κάποιον άλλο τρόπο να φύγουμε. Ε...ο πατέρας μου νομίζω –όχι, όχι νομίζω- ξέρω ότι είχε ξαδέλφια στην Αργεντινή. Ήταν πολύ δύσκολο να μπει κανείς στην Αργεντινή. Έπρεπε να αποδείξεις ότι είχες σχέση...ότι με κάποιο τρόπο το επάγγελμά σου είχε να κάνει με τη γεωργία και, φυσικά, ο πατέρας μου δεν μπορούσε να το αποδείξει αυτό. Ήταν επιχειρηματίας, πέρα για πέρα. Οπότε αποκλειόταν αυτό το ενδεχόμενο. Έτσι, με κάποιο τρόπο -δεν είμαι εκατό τοις εκατό σίγουρη πώς- εμφανίστηκε η προοπτική να πάμε στην Αλβανία, αλλά αυτό που άκουγα πάντα ήταν ότι η μητέρα μου είχε γνωρίσει τον διπλωματικό ακόλουθο της Αλβανίας σε ένα μπριτζ πάρτι στη Γερμανία και, ενώ συζητούσαν, εκείνος ανέφερε ότι επρόκειτο να παντρευτεί και ότι σκεφτόταν να πάει γαμήλιο, να πάει για το γαμήλιο ταξίδι του στην Ελβετία. Και, ε, οι γονείς μου και η οικογένεια Meyer του δάνεισαν μερικά χρήματα. Και εκείνος μας ανταπέδωσε τη χάρη, ίσως όχι μας ανταπέδωσε – δεν θέλω να ακουστεί σαν να τον δωροδοκήσαμε. Νομίζω ότι πράγματι, ειλικρινά ήταν σε θέση να τους δώσει επίσημες θεωρήσεις για να πάνε στην Αλβανία.


  • US Holocaust Memorial Museum Collection
Προβολή αρχειακού υλικού

Αυτή η σελίδα είναι επίσης διαθέσιμη σε

Thank you for supporting our work

We would like to thank The Crown and Goodman Family and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.