Προσωπική ιστορία

Τζον Ντολιμπουά

Ο Τζον Ντολιμπουά μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1931, σε ηλικία 13 ετών. Μετά την αποφοίτησή του από το κολέγιο, ο Ντολιμπουά κατετάγη στην 16η Μεραρχία Τεθωρακισμένων του στρατού των ΗΠΑ. Επειδή γνώριζε άπταιστα Γερμανικά, ανέλαβε δράση στις στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών. Προς το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, επέστρεψε στην Ευρώπη με αυτήν την ιδιότητα. Ο Ντολιμπουά ανέκρινε Γερμανούς αιχμαλώτους πολέμου, μεταξύ των οποίων υψηλόβαθμα στελέχη των Ναζιστικών δυνάμεων, στα πλαίσια της προετοιμασίας των δικών εγκληματιών πολέμου που πραγματοποιήθηκαν μετά τη λήξη του πολέμου. Αργότερα διορίστηκε πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Λουξεμβούργο, τη χώρα καταγωγής και γενέτειρά του.

Καταγραφή

Όμως η μεγαλύτερη δυσκολία, και πιστεύω ότι εδώ μας βοήθησε πολύ η εκπαίδευσή μας στο στρατόπεδο Ritchie, ήταν ότι έπρεπε να μην αναμιχθούμε προσωπικά, να μην δείξουμε συμπόνια, ούτε καν κατανόηση. Έπρεπε να προσέχουμε τη γλώσσα του σώματος, να μην δείχνουμε ότι συμφωνούμε, να μην κουνάμε το καταφατικά το κεφάλι όταν έκαναν μία από τις βαθύτατες δηλώσεις τους, κάτι που θα τους επέτρεπε να σκεφτούν: "Συμφωνεί μαζί μου, θα είχε κάνει το ίδιο αν είχε βρεθεί στη θέση μου". Δεν έπρεπε να τους δώσεις την ευκαιρία να μεταθέσουν τις πράξεις τους σε εσένα, τη φιλοσοφία τους, με άλλα λόγια, σκεφτόμενοι "Μπορεί να είναι ο εχθρός, αλλά συμφωνεί μαζί μου, γιατί τον είδα να γνέφει καταφατικά, τον είδα να χαμογελάει όταν είπα αυτό". Έτσι, έπρεπε να μάθουμε να είμαστε πολύ απρόσωποι και ανέκφραστοι και να μην επιτρέψουμε στον εαυτό μας να συγκινηθεί από όσα έλεγαν ή έκαναν, μερικές φορές. Γιαυτό η γλώσσα του σώματος ήταν πολύ σημαντική όταν τους μιλούσαμε.


Ετικέτες


  • US Holocaust Memorial Museum
Προβολή αρχειακού υλικού

Αυτή η σελίδα είναι επίσης διαθέσιμη σε

Thank you for supporting our work

We would like to thank The Crown and Goodman Family and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.