Οι Γερμανοί κατέλαβαν τη Βίλνα τον Ιούνιο του 1941. Τον Οκτώβριο, η Rochelle και η οικογένειά της κλείστηκαν στο γκέτο της Βίλνα, όπου και πέθανε η μητέρα της. Ο πατέρας της, μέλος του Εβραϊκού συμβουλίου, σκοτώθηκε σε ένα στρατόπεδο στην Εσθονία. Όταν έγινε εκκαθάριση του γκέτο το 1943, η Rochelle και η αδερφή της μεταφέρθηκαν πρώτα στο στρατόπεδο Κάιζερβαλντ στη Λετονία και, στη συνέχεια, στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Στούτχοφ κοντά στο Ντάντσιχ. Το 1945, κατά την έκτη εβδομάδα μιας πορείας θανάτου, στη διάρκεια της οποίας οι αδελφές αναγκάστηκαν να προστατεύσουν τα γυμνά πόδια τους φορώντας κουρέλια, απελευθερώθηκαν από το Σοβιετικό στρατό.
Το 1941...λίγο πριν...από...τις εβραϊκές διακοπές. Εκείνοι...τα SS αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα γκέτο στην πόλη μας, τη Βίλνα. Και υπήρχε ένα φτωχό τμήμα, στο οποίο ζούσαν πολλοί Εβραίοι. Και, ε, εκεί βρισκόταν και ο οίκος ευγηρίας για τους Εβραίους, καθώς και η μεγαλύτερη συναγωγή της πόλης της Βίλνα. Το ορφανοτροφείο. Εκεί βρισκόταν και το εβραϊκό νοσοκομείο. Και γύρω από αυτό το τμήμα ζούσαν πολλοί φτωχοί Εβραίοι. Και ένα βράδυ, οι δυνάμεις των SS, με τη βοήθεια της ουκρανικής αστυνομίας και των Λιθουανών, μπήκαν μέσα, συνέλαβαν όλους τους Εβραίους από εκεί και τους οδήγησαν σε ένα μέρος, το Ponary, στα περίχωρα της Βίλνα και τους εκτέλεσαν όλους πυροβολώντας τους. Ακούσαμε ουρλιαχτά και φωνές και κλάματα εκείνη τη νύχτα, όμως δεν επιτρεπόταν να κοιτάζουμε έξω από το παράθυρο, γιατί πυροβολούσαν όσους κοιτούσαν έξω. Δεν γνωρίζαμε τι συνέβαινε, μέχρι την επόμενη ημέρα που μας ενημέρωσαν οι γείτονες. Είχαμε πολλούς συγγενείς εκεί. Τα ξαδέρφια της μητέρας μου...όλοι...όλοι οι συγγενείς της μητέρας μου ζούσαν εκεί. Και μερικές εβδομάδες αργότερα έκαναν έφοδο και συνέλαβαν όλους τους Εβραίους από την πόλη και τα προάστια και μας έβαλαν όλους σε εκείνο το γκέτο...εκεί...και μας περικύκλωσαν με τοίχους και με φρουρούς και έπρεπε να ζούμε σε ένα διαμέρισμα...δύο με τρεις οικογένειες σε ένα διαμέρισμα δύο δωματίων.
We would like to thank Crown Family Philanthropies, Abe and Ida Cooper Foundation, the Claims Conference, EVZ, and BMF for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of donor acknowledgement.