Προσωπική ιστορία

Thomas Buergenthal

Η οικογένεια του Thomas μετακόμισε στη Ζίλινα το 1938. Καθώς η Φρουρά του Hlinka στη Σλοβακία ενέτεινε την παρενόχληση των Εβραίων, η οικογένειά του αποφάσισε να φύγει. Ο Thomas και η οικογένειά του εισήλθαν εν τέλει στην Πολωνία, αλλά η γερμανική εισβολή το Σεπτέμβριο του 1939 δεν τους επέτρεψε να φύγουν για τη Μεγάλη Βρετανία. Η οικογένεια κατέληξε στο Κίλτσε, όπου τον Απρίλιο του 1941 είχε δημιουργηθεί ένα γκέτο. Όταν το γκέτο του Κίλτσε καταστράφηκε τον Αύγουστο του 1942, ο Thomas και η οικογένειά του απέφυγαν τις απελάσεις στην Τρεμπλίνκα που σημειώθηκαν τον ίδιο μήνα. Αντί αυτού, τους έστειλαν σε ένα στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας. Ο ίδιος και οι γονείς του απελάθηκαν στο Άουσβιτς τον Αύγουστο του 1944. Καθώς τα σοβιετικά στρατεύματα προέλαυναν τον Ιανουάριο του 1945, ο Thomas και άλλοι κρατούμενοι υποχρεώθηκαν σε πορεία θανάτου από το Άουσβιτς. Τον έστειλαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Σαξενχάουζεν στη Γερμανία. Μετά την απελευθέρωση του Σαξενχάουζεν από τους Σοβιετικούς τον Απρίλιο του 1945, ο Thomas πήγε σε ορφανοτροφείο. Τον εντόπισαν συγγενείς και επανενώθηκε με τη μητέρα του στο Γκέτινγκεν. Το 1951, μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Καταγραφή

Δεν ήταν τόσο εύκολο να φύγω από την Πολωνία. Ξέρετε, δεν είχα χαρτιά ή κάτι άλλο και η μητέρα μου τότε ζούσε στη Γερμανία στη βρετανική ζώνη. Οπότε η, εεε, αμερικανική, εεε, η Μικτή Επιτροπή Διανομής, ουσιαστικά με έβγαλε λαθραία το Δεκέμβριο του 1946 από την Πολωνία στην Τσεχοσλοβακία, από την Τσεχοσλοβακία στην αμερικανική ζώνη κι από εκεί στη βρετανική ζώνη στη Γερμανία, έως ότου επανενώθηκα με τη μητέρα μου. Και η Μικτή Επιτροπή επιχειρούσε με τη Brihah ["φυγή"], η οποία είχε δωροδοκήσει πολλά άτομα στα σύνορα. Κι έτσι έφτασα στη Γερμανία το 1946. Τρία χρόνια αφού είχα χωριστεί από τη μητέρα μου.


  • US Holocaust Memorial Museum Collection
Προβολή αρχειακού υλικού

Αυτή η σελίδα είναι επίσης διαθέσιμη σε

Thank you for supporting our work

We would like to thank Crown Family Philanthropies and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.