Személyes történet

Thomas Bürgenthal

Thomas családja 1938-ban költözött Zsolnába. Ahogy a szlovák Hlinka-gárda egyre agresszívebben zaklatta a zsidókat, a család úgy döntött, hogy elmegy. Thomas és családja végül Lengyelországba utazott, azonban az 1939 szeptemberében történt német megszállás miatt nem tudtak Nagy-Britanniába távozni. A család Kielcébe került, ahol 1941 áprilisában egy gettót jelöltek ki. Amikor a kielcei gettót 1942 augusztusában felszámolták, Thomas és családja elkerülte a deportálást Treblinkába, amely ugyanabban a hónapban zajlott. Ehelyett egy munkatáborba küldték őket. Szüleivel 1944 augusztusában deportálták Auschwitzba. Ahogy a szovjet csapatok 1945 januárjában előrenyomultak, Thomast és a többi foglyot halálmenetre küldték Auschwitzból. A sachsenhauseni táborba mentek Németországba. Sachsenhausen 1945. áprilisi szovjet felszabadítása után Thomas árvaházba került. Rokonai megkeresték, és Göttingenben újra találkozott az édesanyjával. 1951-ben az Egyesült Államokba költözött.

szöveg

Nem volt túl, nem volt túl egyszerű elhagyni Lengyelországot. Tudja, nem voltak papírjaim, és semmi másom sem, és édesanyám akkor Németországban volt, a brit zónában. Ezért… az amerikai… Joint Distribution Committee, a Joint gyakorlatilag kicsempészett 1946 decemberében Lengyelországból Csehszlovákiába, onnan az amerikai zónába, majd át a brit zónába Németországban, ahol újra találkozhattam édesanyámmal. És ott a Joint együttműködött a Brihah [„menekülés”] mozgalommal, ami sok embert lefizetett a határon. És… így jutottam el Németországba ’46-ban. Három évvel azután, hogy elszakítottak édesanyámtól.


  • US Holocaust Memorial Museum Collection
Gyűjteményi infomációk megtekintése

Thank you for supporting our work

We would like to thank The Crown and Goodman Family and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.