Προσωπική ιστορία

Tove Schoenbaum Bamberger

Η Γερμανία κατέλαβε τη Δανία τον Απρίλιο του 1940. Η Δανική κυβέρνηση παρέμεινε στην εξουσία και κατάφερε να προστατεύσει τους Εβραίους της Δανίας από τα αντι-εβραϊκά μέτρα. Στα τέλη Αυγούστου του 1943, όμως, η κυβέρνηση παραιτήθηκε μετά την άρνησή της να ενδώσει στις Γερμανικές απαιτήσεις. Στις αρχές Οκτωβρίου του 1943, η γερμανική αστυνομία άρχισε να συλλαμβάνει Εβραίους. Η Tove και η οικογένειά της αποφάσισαν να το σκάσουν. Κατάφεραν να περάσουν σε ένα ψαροχώρι, το Snekkersten, και από εκεί μπόρεσαν να ταξιδέψουν στη Σουηδία, όπου θα ήταν ασφαλείς. Η Tove επέστρεψε στη Δανία τον Μάιο του 1945.

Καταγραφή

Θυμάμαι ότι ήμουν πολύ περήφανη για τον εαυτό μου. Ήμουν η μοναδική που δεν ένιωσα ναυτία. Και ήμασταν πολύ ήσυχοι και η βάρκα βγήκε στα ανοιχτά. Και ενώ βρισκόμασταν στη μέση του ωκεανού μεταξύ της Σουηδίας –έμεναν 30 λεπτά για να φτάσουμε στη Σουηδία- μεταξύ της Σουηδίας και της Δανίας, μας πλησίασε ένα μεγάλο σκάφος και φοβηθήκαμε μήπως ήταν Γερμανοί, επειδή υπήρχαν στρατιώτες εκεί, φορούσαν στολή και έμοιαζαν με Γερμανούς. Όμως ήταν το σκάφος περιπολίας της Σουηδίας που είχε έρθει να μας παραλάβει. Ήρθαν σε σουηδικά ύδατα. Εκείνοι επιτρεπόταν να βγουν στα ανοικτά, όμως οι Γερμανοί δεν μπορούσαν κι έτσι ήμασταν ασφαλείς – οι Γερμανοί δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα. Έτσι, πλησίασε το μεγάλο σκάφος και μας βοήθησαν να ανέβουμε από το αλιευτικό. Και μείναμε στο κατάστρωμα και ήμασταν ασφαλείς, είχαμε σωθεί. Και φτάσαμε σε ένα μικρό λιμάνι στη Σουηδία. Νομίζω ήταν λίγο έξω από το Χέλσινγκμποργκ. Ναι, το Χέλσινγκμποργκ. Και, καταλαβαίνετε, μας καλωσόριζαν, και έμοιαζαν όλοι με Γερμανούς, επειδή και οι Σουηδοί φορούσαν τις ίδιες στολές. Και μπήκαμε μέσα, ε, ήπιαμε καφέ, τσάι και μας είπαν που θα μέναμε. Μάλιστα, μας έστειλαν να μείνουμε στο Grand Hotel. Έτσι ήταν το όνομά του ξενοδοχείου, Grand Hotel. Πλήρωσαν για τις σουίτες, πλήρωσαν για τα πάντα και μας είπαν ότι μπορούσαμε να μείνουμε εκεί μέχρι να μπορέσουμε να πάμε σε τυχόν συγγενείς που ενδεχομένως είχαμε στη Σουηδία. Νομίζω μείναμε περίπου μία εβδομάδα. Και κάθε μέρα οι γονείς μου πήγαιναν στο λιμάνι για να δουν εάν είχαν έρθει οι παππούδες μου. Ήταν ακόμα...και, και μια ηλικιωμένη θεία που είχα, η αδερφή του παππού μου. Ήταν ακόμα στη Δανία όταν φύγαμε. Και μερικές μέρες μετά, τέσσερις ή πέντε μέρες μετά, ήρθαν με ένα άλλο αλιευτικό.


Ετικέτες


  • US Holocaust Memorial Museum Collection
Προβολή αρχειακού υλικού

Μοιραστείτε το

Thank you for supporting our work

We would like to thank The Crown and Goodman Family and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.