جنگ جهانی دوم در اروپا
در طول جنگ جهانی دوم، آلمان با استفاده از یک تاکتیک جدید به نام "جنگ برق آسا" بیشتر نقاط اروپا را مورد تهاجم قرار داد. در جنگ برق آسا، از هواپیما، تانک و توپخانه به صورت متمرکز استفاده می شد. این نیروها در امتداد یک جبهه کم عرض، در خطوط دفاعی دشمن نفوذ می کردند. نیروی هوایی مانع از آن می شد که دشمن این شکاف را پر کند. نیروهای آلمانی سربازان دشمن را محاصره کرده و آنها را وادار به تسلیم می کردند.
آلمان با استفاده از تاکتیک جنگ برق آسا بر لهستان (حمله در سپتامبر 1939)، دانمارک (آوریل 1940)، نروژ (آوریل 1940)، بلژیک (ماه مه 1940)، هلند (ماه مه 1940)، لوکزامبورگ (ماه مه 1940)، فرانسه (ماه مه 1940)، یوگسلاوی (آوریل 1941)، و یونان (آوریل 1941) غلبه کرد. اما آلمان نتوانست انگلستان را شکست دهد، چرا که این کشور به دلیل وجود کانال مانش، در برابر حملات زمینی مصون بود.
نیروهای آلمان در ژوئن 1941 به اتحاد جماهیر شوروی حمله و بیش از 600 مایل تا دروازه های مسکو پیشروی کردند. با حمله دوم آلمان در سال 1942، سربازان آلمانی به سواحل رود ولگا و شهر استالینگراد رسیدند. اما اتحاد جماهیر شوروی به همراه انگلستان و ایالات متحده- که در دسامبر1941علیه آلمان وارد جنگ شده بود- اوضاع نبرد را به ضرر آلمان تغییر داد.
در شرق، نبرد استالینگراد نقطه عطفی سرنوشت ساز بود. سربازان آلمانی پس از شکست در استالینگراد در زمستان 1943-1942، عقب نشینی طولانی خود را آغاز کردند. در آوریل 1945، نیروهای شوروی وارد برلین شدند. در غرب، سربازان متفقین در 6 ژوئن 1944 (معروف به "D-Day" یا روز استقرار ارتش متفقین در شمال فرانسه) در نورماندی فرانسه پیاده شدند. بیش از دو میلیون نفر از سربازان متفقین به فرانسه سرازیر شدند. در ماه ژوئیه، نیروهای متفقین حمله خود را از ساحل نورماندی آغاز کردند. آنها این حمله را تا درون خاک آلمان ادامه دادند. در مارس 1945، نیروهای متفقین از رود راین عبور کردند و تا مرکز آلمان پیش رفتند.
آلمان نازی در ماه مه 1945 تسلیم شد.
تاریخهای مهم
1 سپتامبر 1939
نیروهای آلمان به لهستان حمله کردند
واحدهای آلمانی با بیش از 2000 تانک و 1000 هواپیما از خطوط دفاعی لهستان در امتداد مرز عبور کردند و با محاصره ای سنگین به سمت ورشو پیشروی کردند. انگلستان و فرانسه، با پایبندی به تعهد خود مبنی بر حفظ مرزهای لهستان، در 3 سپتامبر 1939 به آلمان اعلام جنگ کردند. در 28 سپتامبر 1939، ورشو به آلمان تسلیم شد. ارتش لهستان در عرض چند هفته پس از تهاجم آلمان شکست خورد.
9 آوریل 1940
آلمان، نروژ و دانمارک را شکست داد
در یک حمله برق آسا، نیروهای آلمان به نروژ و دانمارک حمله کردند. دانمارک ظرف یک روز اشغال شد. نیروهای آلمان در نزدیکی اسلو، پایتخت نروژ و نقاط دیگر فرود آمدند و به این ترتیب جنوب این کشور را تسخیر کردند. آلمان همچنین برای تسخیر بنادر نارویک و ترونهیم در شمال دست به کار شد. اگرچه نیروهای انگلیسی مداخله کردند و در نارویک، نامسوس و اوندالسنس فرود آمدند، اما تا هفته نخست ژوئن 1940 مجبور به عقب نشینی شدند. نروژ در 10 ژوئن به آلمان تسلیم شد.
10 مه 1940
نیروهای آلمان به اروپای غربی حمله کردند
نبرد علیه هلند، بلژیک و لوکزامبورگ (یا سرزمین های اطراف دریای شمال) و فرانسه کمتر از شش هفته به طول انجامید. آلمانی ها حملات خود را از طریق لوکزامبورگ و جنگل آردن در نزدیکی شهر سدانِ فرانسه به صورت متمرکز انجام دادند. تانک ها و پیاده نظام آلمان از خطوط دفاعی فرانسه گذشتند و با پیشروی به سمت ساحل، ارتش های انگلستان و فرانسه را در شمال به دام انداختند. متفقین موفق شدند بیش از 300000 سرباز را از دانکرک تخلیه کرده و به انگلستان بفرستند، اما فرانسه متحمل شکستی سخت شد. پاریس، پایتخت فرانسه در 14 ژوئن 1940 به دست آلمانی ها افتاد. به عنوان بخشی از پیمان آتش بس که در 22 ژوئن بین فرانسه و آلمان منعقد شد، آلمان شمال فرانسه را اشغال کرد، اما جنوب فرانسه همچنان آزاد باقی ماند. دولت جدید فرانسه (مستقر در ویشی) اگرچه در جنگ اعلام بی طرفی کرد، اما قول همکاری به آلمانی ها داد.
1941
نیروهای آلمانی به یوگسلاوی و یونان حمله کردند
نیروهای آلمانی با حمایت لشکرهای متحدین آلمان (ایتالیا، بلغارستان، مجارستان و رومانی) به یوگسلاوی و یونان حمله کرده و به سرعت بر کشورهای بالکان غلبه کردند. نیروهای بریتانیایی که برای کمک به یونانی ها فرستاده شده بودند، مجبور به عقب نشینی به جزیره کرت شدند. در اواسط ماه مه، چتربازان آلمانی در جزیره کرت فرود آمدند و پس از نبردی سخت، سربازان انگلیسی را در آنجا شکست دادند. یوگسلاوی و یونان بین کشورهای فاتح تقسیم شدند.
22 ژوئن 1941
نیروهای آلمانی به اتحاد جماهیر شوروی حمله کردند
بیش از سه میلیون سرباز آلمانی، که با پانصد هزار نیروی کمکی از سوی متحدین آلمان (سربازانی از فنلاند، رومانی، مجارستان، ایتالیا، اسلوواک و کرواسی و همچنین یک لشکر از اسپانیا) تقویت شده بودند، در امتداد یک جبهه وسیع- از دریای بالتیک در شمال تا دریای سیاه در جنوب- به اتحاد جماهیر شوروی حمله کردند. سه گروه از ارتش آلمان تا عمق خاک شوروی پیشروی کردند. میلیون ها سرباز روس محاصره و وادار به تسلیم شدند. سربازان آلمانی به پیشروی خود تا حوالی مسکو ادامه دادند. در دسامبر 1941، اتحاد جماهیر شوروی به یک ضد حمله دست زد، و آلمانی ها را مجبور به عقب نشینی از مسکو کرد.
28 ژوئن 1942
نیروهای آلمانی به سمت رود ولگا حرکت کردند
نیروهای آلمانی حرکت جدیدی را به سمت شرق آغاز کردند. این بار هدف آنها میدان های نفتی قفقاز و همچنین شهر استالینگراد در ساحل رود ولگا بود.تا آغاز ژوئیه، نیروهای آلمان از رودخانه دن گذشتند و تا اواسط سپتامبر، به حومه استالینگراد رسیدند. فرماندهی ارتش شوروی تصمیم گرفت تا به هر قیمتی از این شهر دفاع کند. نیروهای شوروی بر سر تک تک خیابان های این شهر جنگیدند. اگرچه آلمانی ها تا اواسط نوامبر 1942 کنترل بیشتر قسمت های این شهر را در اختیار گرفتند، اما شوروی همچنان به دفاع ادامه می داد. در اواسط نوامبر 1942، ارتش شوروی به ضد حمله علیه نیروهای آلمانی مستقر در استالینگراد دست زد. آنها به سرعت کل ارتش آلمان را که متشکل از حدود 250000 سرباز بود محاصره کردند.
2 فوریه 1943
ارتش ششم آلمان در استالینگراد تسلیم شد
در اواسط نوامبر 1942، شوروی ضد حمله ای علیه نیروهای آلمانی مستقر در استالینگراد آغاز کرد. آنها به سرعت کل ارتش آلمان را که متشکل از حدود 250000 سرباز بود محاصره کردند. پس از چندین ماه نبرد سهمگین و تلفات سنگین، نیروهای آلمانی بازمانده، که تعداد آنها فقط به حدود 91000 سرباز رسیده بود، تسلیم شدند. در سال 1943، نیروهای شوروی آلمانی ها را تا سواحل رود دنیپر عقب راندند. ارتش شوروی به رغم چند عقب نشینی موقت، تا پایان جنگ همچنان حملات خود را ادامه داد.
6 ژوئن 1944
نیروهای متفقین در فرانسه پیاده شدند
بیش از 150000 سرباز متفقین به فرماندهی ژنرال آمریکایی، دوایت دی. آیزنهاور در سواحل نورماندی فرانسه پیاده شدند. متفقین از سواحل نورماندی خارج و در 25 اوت 1944 وارد پاریس شدند. آنها تا پایان اوت، بیشتر خاک فرانسه را آزاد کردند. در دسامبر 1944، متفقین غربی از حمله نیروهای آلمان از طریق جنگل آردن در بلژیک غافلگیر شدند: آلمانی ها در صدد ایجاد شکاف بین نیروهای متفقین و از بین بردن آنها بودند. نیروهای هوایی متفقین همراه با دفاع سرسختانه آمریکایی ها، راه را بر پیشروی سربازان آلمانی بستند و آنها را وادار به عقب نشینی عمومی کردند. نیروهای متفقین در جنگی که به "نبرد بولژ" معروف شد، به یک پیروزی سرنوشت ساز دست یافتند، و به حملات خود تا خاک آلمان ادامه دادند.
22 ژوئن 1944
نیروهای شوروی حمله کوبنده ای را آغاز کردند
نیروهای شوروی حمله قدرتمندانه ای را در سرتاسر جبهه شرق آغاز کردند. تا پایان ژوئیه 1944، نیروهای آلمانی تقریباً تا ورشو عقب رانده شدند. در ماه های سپتامبر و اوت 1944، دیگر متحدان باقیمانده آلمان در اروپای شرقی (رومانی، بلغارستان، فنلاند) دست از جنگ کشیدند. مجارستان که در ماه مارس به اشغال آلمان درآمد، همچنان در اردوگاه آلمانی ها باقی ماند.
7 مه 1945
نیروهای آلمان تسلیم شدند
در اواسط آوریل 1945، نیروهای شوروی حمله عظیمی را به سمت برلین آغاز کردند. در 25 آوریل 1945، نیروهای شوروی به نیروهای آمریکایی ملحق شده و از سمت غرب در ترگاو واقع در ساحل رود البه در مرکز آلمان حمله خود را آغاز کردند. با نزدیک شدن نیروهای شوروی به پناهگاه فرماندهی آدولف هیتلر در مرکز برلین در 30 آوریل 1945، او دست به خودکشی زد. در 2 مه 1945، برلین به نیروهای شوروی تسلیم شد. نیروهای مسلح آلمان در 7 مه 1945 در غرب و در 9 مه در شرق، بدون هیچ قید و شرطی تسلیم شدند. روز 8 ماه مه 1945، روز پیروزی در اروپا (V-E Day) اعلام شد.