Gyermekek a holokauszt idején (rövidített cikk)

A gyermekek különös veszélynek voltak kitéve a holokauszt idején. A németek és kollaboránsaik körülbelül 1,5 millió, ezen belül több mint egymillió zsidó, több tízezer roma, fizikailag sérült vagy értelmi fogyatekos német, továbbá lengyel és szovjet gyermeket öltek meg. A gettókban a zsidó gyermekek az éhségtől és a hidegtől, valamint a megfelelő ruházat és menedék hiánya miatt haltak meg. Mivel kényszermunkára életkoruknál fogva alkalmatlanok voltak, a német hatóságok rendszerint őket válogatták ki elsőként - az idősekkel, betegekkel és fogyatékosokkal együtt - a haláltáborokba történő deportálásra vagy a tömegsírok előtti golyó általi kivégzésekre. Az auschwitz-birkenaui és más központokba hurcolt gyermekek többségét a tábori hatóságok azonnal a gázkamrákba küldték, a koncentrációs táborokban pedig az SS orvosai és kutatói használták fel őket – többek közt az ikreket – olyan „tudományos” kísérletekre, amelyek gyakran a halálukhoz vezettek.

1938 és 1940 között Kindertransport (Gyermekszállítás) néven működött egy olyan mentőszervezet, amely több ezer zsidó gyermeket helyezett biztonságba Nagy-Britanniában (a szüleik nélkül), kimentve őket a náci Németországból és a megszállt területekről. De egész Európában voltak nem zsidó személyek, akik zsidó gyermekeket vagy – mint Anne Frank esetében – azok családtagjait is rejtegették. A náci Németország 1945 májusában bekövetkezett kapitulációja után – amely a II. világháború végét jelentette – a menekültek és a deportáltak Európa-szerte keresni kezdték elveszett gyermekeiket, az elárvultak ezrei pedig az elhurcoltak táboraiban kaptak elhelyezést.

Thank you for supporting our work

We would like to thank Crown Family Philanthropies and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.