Személyes történet

Fritzie Weiss Fritzshall

Fritzie édesapja az Egyesült Államokba emigrált, de mire át tudta volna hozni a családját, kitört a háború, és Fritzie édesanyja támadásoktól tartott az atlanti-óceáni átkelés során. Fritzie-t, az édesanyját és két fivérét végül Auschwitzbe küldték. Édesanyja és a fivérei meghaltak. Fritzie úgy élte túl, hogy a koránál idősebb, tehát erősebb munkásnak adta ki magát. Az Auschwitzból induló halálmenet során Fritzie az erdőbe menekült, ahol később megmentették.

szöveg

Meg kellett mutatnunk, hogy még maradt bennünk erő – akár a munkához, akár a túléléshez. Emlékszem, hogy néhány nőnek… elkezdett visszanőni a haja, és a hajuk elkezdett őszülni, és fogtak egy darab szenet a barakkban lévő hasas kályhából. Ezzel a szénnel feketére színezték a hajukat, hogy kicsit fiatalabbnak tűnjenek. Úgy értem, az ember ilyen körülmények között tizennyolc vagy tizenkilenc éves korában megőszült. És futottak… futottunk a kiválasztásra, hogy megmutassuk, hogy még egy napig túl tudjuk élni. Ha valakin seb vagy pattanás volt, ha az ember nem futott elég gyorsan, vagy ha a kiválasztó tisztnek valamelyikünk nem tetszett – ott álltak egy bottal, a jobb vagy bal oldalon, ahogy elfutottunk előttük. Az ember sosem tudta, hogy jó vagy rossz sorban áll. Az egyik sor a gázkamrába ment, a másik sor visszatért a táborba és a barakkba még egy napra.


Bejelölések


  • US Holocaust Memorial Museum Collection
Gyűjteményi infomációk megtekintése

Az oldal megtekinthető a következő nyelveken

Thank you for supporting our work

We would like to thank The Crown and Goodman Family and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.