Participants in the July 1944 plot to assassinate Hitler and members of the "Kreisau Circle" resistance group on trial before the ...

Almanya İçinde Direniş

Çok sayıdaki muhbirlerinin yardımıyla polis tarafından yakalanma riskinin yüksek olmasına rağmen, bazı kişi ve gruplar Almanya’da dahi Nazizm’e direnmeye çalıştı. Sosyalistler, Komünistler, sendikacılar ve diğerleri gizlice Nazi karşıtı yazılı malzemeleri kaleme alıyor, bastırıyor ve dağıtıyordu. Bu isyancıların pek çoğu tutuklanarak toplama kamplarında hapsedildi.

Savaş sırasında Hitler’e karşı pek çok suikast planı yapıldı. Sovyetlerin 1943 başlarında Stalingrad’daki önemli zaferinden sonra işler Alman ordusunun aleyhine döner gibi olduğunda, bir grup Alman subayı tarafından ciddi bir suikast teşebbüsü planlandı ve 1944’te uygulandı. Hitler bombalı saldırıdan önemli bir yara almadan kurtuldu. Komplonun dört lideri derhal kurşuna dizildi. Daha sonra 200 kişi daha plana dâhil olmakla suçlanarak idam edildi.

Hitler'in diktatörlüğüne karşı çıkan Almanlardan çok az sayıda grup, Nazilerin Yahudilere karşı uyguladığı soykırımı açık bir şekilde protesto etti. "Beyaz Gül" hareketi, Münih Üniversitesi’nde bir tıp öğrencisi olan 24 yaşındaki Hans Scholl, 22 yaşındaki kız kardeşi Sophie ve 24 yaşındaki Christoph Probst tarafından Haziran 1942’de oluşturuldu. "Beyaz Gül" adının tam olarak nereden geldiği bilinmiyorsa da, kötülüğe karşı saflık ve masumiyet anlamına geldiği açıktır. Hans, Sophie ve Christoph, Nazi politikalarının eğitimli Almanlar tarafından benimsendiğini gördükçe çileden çıkıyordu. Nazi karşıtı bildiriler dağıttılar ve üniversite duvarlarına "Özgürlük!", "Kahrolsun Hitler!" gibi sloganlar yazdılar. Şubat 1943’te Hans ve Sophie Scholl bildiri dağıtırken yakalanarak tutuklandı. Arkadaşları Christoph ile birlikte dört gün sonra idam edildiler. Hans'ın son sözleri "Yaşasın özgürlük!" olmuştu.

Önemli Tarihler

22 ARALIK 1942
"KIZIL ORKESTRA" CASUSU BERLİN’DE İDAM EDİLDİ

Arvid Harnack vatana ihanetten Berlin’de idam edildi. Harnack, Gestapo’nun (gizli devlet polisi) "Kızıl Orkestra" adını verdiği geniş Sovyet casusluk ağında önde gelen bir isimdi. "Kızıl Orkestra" Belçika’da, Hollanda’da, Fransa’da ve Nazi Almanyası’nda faaliyet gösteriyordu. Almanya içinde faaliyet gösteren grupta önde gelen bir isim olan Harnack, Alman ekonomi planlamasında görev alıyordu. Sovyetler Birliği’ne Almanya’yı yenmesi için yardım ederek, Adolf Hitler'in diktatörlüğünün sona ermesine çalışıyordu. Harnack daha 1936 yılında, Almanların cephane üretimi ile ilgili gizli bilgileri Sovyetler Birliği’ne vermeye başlamıştı. Harnack, savaş sırasında Sovyetler Birliği için casusluğa sabotajı ve Hitler’e karşı diğer muhalif eylemleri de ekledi. 1942’de, Gestapo Harnack’ı izlemeye aldı. Daha sonra Harnack tutuklandı, işkence gördü ve ölüme mahkûm edildi. Harnack boğularak bir et kancasına asıldı. Casus ağının geri kalan liderlerinin çoğu da tutuklanarak vahşice öldürüldü.

22 ŞUBAT 1943
HANS VE SOPHIE SCHOLL MÜNİH’TE İDAM EDİLDİ

Hans ve Sophie Scholl (kardeşler) Münih’te idam edildi. 1942’de Beyaz Gül muhalefet grubunu kurmuşlardı. Her ikisi de Münih Üniversitesi’nde öğrenciydi. Üçüncü Reich’a karşı çıkan bildiriler yazıp dağıtıyorlardı. Scholl kardeşlerin Münih Üniversitesi’nin giriş koridorunda 18 Şubat 1943’te dağıttığı son Beyaz Gül bildirisi, ortalığı özellikle çok fazla karıştırmıştı. Bildiride, "Alman gençliğinin, halkımıza gelmiş geçmiş en büyük acıları çektiren, en çirkin tiranlıkla hesaplaşma günü geldi" ifadesi yer alıyordu. Bina hademesi tarafından Gestapo’ya (gizli devlet polisi) bildirildiler ve diğer dört kişiyle birlikte tutuklandılar. Halk Mahkemesi’ne çıkarıldılar. Sophie ve Hans vatana ihanetten suçlu bulundu ve başları kesildi.

20 TEMMUZ 1944
HİTLER'İN DOĞU KARARGÂHINDA BOMBA PATLADI

Sovyetlerin 1943’te Stalingrad’daki zaferini takip eden askerî hezimetler, Alman ordusunda Adolf Hitler’e karşı gitgide artan bir hoşnutsuzluk yaratmaya başlamıştı. Yüksek rütbeli subaylardan oluşan küçük bir grup Hitler’e karşı bir darbe planladı. Alman Silahlı Kuvvetleri’nde genelkurmay yaveri olan Albay Claus von Stauffenberg, içinde bomba bulunan bir evrak çantasını Doğu Almanya’da Rastenburg’ta bulunan karargâhta Hitler’in yanına bıraktı. Doğu Cephesi’ndeki askerî durumla ilgili bir bilgilendirme toplantısı sırasında bu güçlü bomba patlayarak binayı yerle bir etti. Bombayı bıraktıktan sonra bir mazeret göstererek ayrılan Stauffenberg, patlamayı gördükten sonra Hitler'in öldüğünü bildirmek için Berlin’e döndü. Ancak askerî bilgilendirme toplantılarında kullanılan ağır konferans masası Hitler’i patlamanın tam şiddetinden korumuştu. Hitler patlamadan vücudunda küçük yanıklar, kulak zarı yırtılması ve sağ kolunda kısmî felç ile kurtuldu. Stauffenberg ise tutuklanarak kurşuna dizildi. Komploya katılan diğerleri de tutuklandı, işkence gördü, vatana ihanetten yargılandı ve sonra vahşice öldürüldü. Boğularak et kancasına asıldılar.

Thank you for supporting our work

We would like to thank Crown Family Philanthropies, Abe and Ida Cooper Foundation, the Claims Conference, EVZ, and BMF for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.

Sözlükçe