Παρά το μεγάλο κίνδυνο να συλληφθούν από την αστυνομία που διέθετε πλήθος πληροφοριοδοτών, μεμονωμένα άτομα αλλά και ομάδες προσπάθησαν να αντισταθούν στο ναζισμό ακόμη και στη Γερμανία. Σοσιαλιστές, κομμουνιστές, συνδικαλιστές και άλλοι έγραφαν, τύπωναν και διένεμαν αντιναζιστικά κείμενα στα κρυφά. Πολλοί από αυτούς τους επαναστάτες συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Υπήρχαν πολλές συνομωσίες για τη δολοφονία του Χίτλερ κατά τη διάρκεια του πολέμου. Μετά την κρίσιμη νίκη των Σοβιετικών στο Στάλινγκραντ στις αρχές του 1943, όταν πλέον διαφαινόταν ότι η πλάστιγγα έγερνε εις βάρος του γερμανικού στρατού, μια ομάδα αξιωματικών του στρατού μελέτησε και σχεδίασε μια απόπειρα δολοφονίας του Χίτλερ, η οποία και πραγματοποιήθηκε το 1944. Ο Χίτλερ γλίτωσε από την έκρηξη με ελαφριά τραύματα. Οι τέσσερις ηγέτες της συνομωσίας εκτελέστηκαν αμέσως. Αργότερα άλλα 200 άτομα καταδικάστηκαν για τη συμμετοχή τους στη συνομωσία και εκτελέστηκαν.

Από τους Γερμανούς που ήταν αντίθετοι με τη δικτατορία του Χίτλερ, ελάχιστες ομάδες διαμαρτυρήθηκαν ανοιχτά για τη ναζιστική γενοκτονία των Εβραίων. Το κίνημα του «Λευκού Ρόδου» ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 1942 από τον Hans Scholl, έναν 24χρονο φοιτητή ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου, την 22χρονη αδελφή του Sophie και τον 24χρονο Christoph Probst. Μολονότι η ακριβής προέλευση του τίτλου «Λευκό Ρόδο» είναι άγνωστη, είναι προφανές ότι συμβολίζει την αγνότητα και την αθωότητα μπροστά στο κακό. Ο Hans, η Sophie και ο Christoph ήταν εξοργισμένοι που οι μορφωμένοι Γερμανοί συναινούσαν στις ναζιστικές πολιτικές. Μοίραζαν αντιναζιστικά φυλλάδια και έγραφαν συνθήματα όπως «Ελευθερία!» και «Κάτω ο Χίτλερ!» στους τοίχους του πανεπιστημίου. Το Φεβρουάριου του 1943 ο Hans και η Sophie Scholl πιάστηκαν να μοιράζουν φυλλάδια και συνελήφθησαν. Τους εκτέλεσαν μαζί με το φίλο τους Christoph τέσσερις ημέρες αργότερα. Οι τελευταίες λέξεις του Hans ήταν «Ζήτω η ελευθερία!».

Βασικές ημερομηνίες

22 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1942
ΕΚΤΕΛΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ Ο ΚΑΤΑΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ «ΚΟΚΚΙΝΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ»

Εκτελείται στο Βερολίνο ο Arvid Harnack για προδοσία. Ο Harnack ήταν ηγετική μορφή ενός μεγάλου σοβιετικού δικτύου κατασκόπων που η Gestapo (η κρατική μυστική αστυνομία) είχε ονομάσει «Κόκκινη Ορχήστρα». Η «Κόκκινη Ορχήστρα» ανέπτυξε δράση στο Βέλγιο, την Ολλανδία, τη Γαλλία και στο εσωτερικό της ναζιστικής Γερμανίας. Ο Harnack, μια ηγετική μορφή της ομάδας που δρούσε στο εσωτερικό της Γερμανίας, συμμετείχε στις αποφάσεις για τον προγραμματισμό των οικονομικών της Γερμανίας. Επεδίωξε να δώσει τέλος στη δικτατορία του Αδόλφου Χίτλερ βοηθώντας τη Σοβιετική Ένωση να νικήσει τη Γερμανία. Ήδη από το 1936, ο Harnack άρχισε να παρέχει απόρρητες πληροφορίες στη Σοβιετική Ένωση για την παραγωγή όπλων στη Γερμανία. Στη διάρκεια του πολέμου, ο Harnack κατασκόπευε για λογαριασμό της Σοβιετικής Ένωσης αλλά εμπλεκόταν και σε επιχειρήσεις δολιοφθοράς και άλλες αντιστασιακές ενέργειες κατά του Χίτλερ. Το 1942, η Γκεστάπο άρχισε να παρακολουθεί τον Harnack. Στη συνέχεια συνελήφθη, βασανίστηκε και καταδικάστηκε σε θάνατο. Τον στραγγάλισαν και τον κρέμασαν από ένα τσιγκέλι. Οι περισσότεροι από τους εναπομείναντες ηγέτες του δικτύου κατασκόπων συνελήφθησαν και δολοφονήθηκαν με απάνθρωπο τρόπο.

22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1943
ΕΚΤΕΛΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ ΜΟΝΑΧΟ Ο HANS ΚΑΙ Η SOPHIE SCHOLL

Εκτελέστηκαν στο Μόναχο ο Hans και η Sophie Scholl (αδέλφια). Οι δύο τους είχαν ιδρύσει την αντιστασιακή οργάνωση «Λευκό Ρόδο» το 1942. Ήταν και οι δύο φοιτητές στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Έγραφαν και μοίραζαν φυλλάδια κατά του Τρίτου Ράιχ. Το τελευταίο φυλλάδιο του Λευκού Ρόδου, αντίτυπα του οποίου τα αδέλφια πέταξαν στην αίθουσα υποδοχής του Πανεπιστημίου του Μονάχου στις 18 Φεβρουαρίου 1943, προκάλεσε μεγάλο σάλο. Το φυλλάδιο δήλωνε ότι «Ήρθε η ημέρα της κρίσης, της κρίσης της γερμανικής νεολαίας με την απεχθέστερη τυραννία που γνώρισε ποτέ ο λαός μας». Ο θυρωρός του κτιρίου τους κατήγγειλε στην Γκεστάπο (την κρατική μυστική αστυνομία), η οποία και τους συνέλαβε, μαζί με άλλα τέσσερα άτομα. Δικάστηκαν ενώπιον του Λαϊκού Δικαστηρίου. Η Sophie και ο Hans καταδικάστηκαν για προδοσία και αποκεφαλίστηκαν.

20 ΙΟΥΛΙΟΥ 1944
ΕΚΡΗΓΝΥΤΑΙ ΒΟΜΒΑ ΣΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΤΟΥ ΧΙΤΛΕΡ

Οι επανωτές ήττες στα πεδία των μαχών μετά τη νίκη των Σοβιετικών στο Στάλινγκραντ το 1943 προκαλούν ολοένα και μεγαλύτερη δυσαρέσκεια στο γερμανικό στρατό κατά του Αδόλφου Χίτλερ. Μια μικρή ομάδα υψηλόβαθμων αξιωματικών του στρατού σχεδιάζει πραξικόπημα κατά του Χίτλερ. Ο συνταγματάρχης Κλάους φον Στάουφενμπεργκ, ένας υπασπιστής του γενικού επιτελείου των γερμανικών ένοπλων δυνάμεων, τοποθέτησε ένα χαρτοφύλακα που περιείχε βόμβα δίπλα στον Χίτλερ στο αρχηγείο του στο Rastenburg της ανατολικής Γερμανίας. Η βόμβα εκρήγνυται κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τη στρατιωτική κατάσταση στο ανατολικό μέτωπο καταστρέφοντας το κτίριο. Ο Στάουφενμπεργκ, που είχε επικαλεστεί μια δικαιολογία για να φύγει αφού είχε τοποθετήσει τη βόμβα, είδε την έκρηξη και επέστρεψε στο Βερολίνο για να ανακοινώσει το θάνατο του Χίτλερ. Όμως το βαρύ τραπέζι συσκέψεων που χρησιμοποιούταν για τις στρατιωτικές ενημερώσεις προστάτευσε τον Χίτλερ από την έκρηξη. Επέζησε με ελαφρά εγκαύματα, τραυματισμένα τύμπανα στα αυτιά και μερική παράλυση στο δεξί του χέρι. Ο Στάουφενμπεργκ συνελήφθη και εκτελέστηκε. Οι υπόλοιποι συμμετέχοντες στη συνομωσία συνελήφθησαν, βασανίστηκαν, δικάστηκαν για προδοσία και μετά εκτελέστηκαν με απάνθρωπο τρόπο. Τους στραγγάλισαν και τους κρέμασαν από τσιγκέλια.