نیروی مقاومت در داخل آلمان
برخی از افراد و گروهها، علارغم خطر دستگیری توسط نیروهای پلیس به واسطهی خبرچینها، تلاش میکردند در برابر نازیسم حتی داخل خود آلمان مقاومت کنند. سوسیالیستها، کمونیستها، اعضای اتحادیههای کارگری و بسیاری دیگر، به صورت مخفیانه مطالبی علیه نازیها مینوشتند و چاپ و توزیع میکردند. بسیاری از این شورشیها، دستگیر و در اردوگاههای کار اجباری زندانی میشدند.
در طول جنگ، نقشههای متعددی برای ترور هیتلر طراحی شد. پس از پیروزی مهم روسها در استالینگراد در اوایل سال ۱۹۴۳، درست زمانیکه به نظر میرسید شرایط به ضرر ارتش آلمان تغییر کرده است، تلاشی جدی برای ترور هیتلر از جانب گروهی از افسران نظامی آلمان طراحی و در سال ۱۹۴۴ اجرا شد. اما هیتلر با جراحات جزئی از انفجار بمب جان سالم به در برد. چهار رهبر این نقشه، بلافاصله تیرباران شدند. بعدها، ۲۰۰ نفر دیگر که به جرم شرکت در این توطئه محکوم شده بودند، اعدام شدند.
از میان آلمانیهای مخالف با دیکتاتوری هیتلر، تنها تعداد انگشت شماری آشکارا به نسلکشی یهودیان توسط نازیها اعتراض میکردند. جنبش "رز سفید" در ژوئن ۱۹۴۲ توسط هانس شول، دانشجوی ۲۴ سالهی رشته پزشکی در دانشگاه مونیخ، سوفی خواهر ۲۲ سالهاش و کریستوف پروبست ۲۴ ساله شکل گرفت. با آنکه منشأ دقیق نام "رز سفید" نامعلوم است، اما بی تردید میتوان آن را نماد پاکی و معصومیت در برابر شر دانست. هانس، سوفی و کریستوف از کنار آمدن آلمانیهای تحصیلکرده با سیاستهای نازی به خشم آمده بودند. آنها اعلامیههای ضد نازی پخش میکردند و روی دیوارهای دانشگاه، شعارهایی مانند "آزادی!" و "مرگ بر هیتلر!" مینوشتند. در فوریهی ۱۹۴۳، هانس و سوفی شول در حین توزیع اعلامیه دستگیر شدند. چهار روز بعد، آنها به همراه دوستشان کریستوف اعدام شدند. "زنده باد آزادی!" آخرین واژههای هانس بود.
تاریخهای مهم
۲۲ دسامبر ۱۹۴۲
جاسوس گروه "ارکستر سرخ" در برلن اعدام شد
آروید هارناک، به جرم خیانت در برلن اعدام شد. هارناک یکی از شخصیتهای برجستهی شبکهی جاسوسی بزرگ شوروی بود که گشتاپو (پلیس مخفی حکومت) آن را "ارکستر سرخ" مینامید. "ارکستر سرخ" در برلن، هلند، فرانسه و درون آلمان نازی فعالیت داشت. هارناک، یکی از رهبران برجستهی گروهی بود که در آلمان فعال بود و در برنامهریزیهای اقتصادی آلمان، شرکت داشت. او در پی آن بود که از طریق کمک به اتحاد جماهیر شوروی برای شکست دادن آلمان، به دیکتاتوری آدولف هیتلر پایان دهد. هارناک از سال ۱۹۳۶ شروع به ارسال اطلاعات سرّی دربارهی تولیدات تسلیحاتی آلمان به اتحاد جماهیر شوروی کرد. در طول جنگ، هارناک همزمان با جاسوسی برای شوروی، در مخالفت با هیتلر دست به خرابکاری و اقدامات دیگر نیز میزد. در سال ۱۹۴۲، گشتاپو هارناک را زیر نظر گرفت. سپس او دستگیر، شکنجه و به مرگ محکوم کرد. هارناک را خفه و بر قلاب گوشت آویزان کردند. بیشتر رهبران این شبکهی جاسوسی را دستگیر و به شکل سعبانهای کشتند.
۲۲ فوریه ۱۹۴۳
هانس و سوفی شول در مونیخ اعدام شدند
هانس و سوفی شول (برادر و خواهر) در مونیخ اعدام شدند. آنها گروه مقاومت "رز سفید" را در سال ۱۹۴۲ پایهگذاری کرده، و هر دو از دانشجویان دانشگاه مونیخ بودند. آنها اعلامیههایی در مخالفت با رایش سوم مینوشتند و پخش میکردند. آخرین اعلامیهی گروه رز سفید، که توسط این خواهر و برادر در ۱۸ فوریه ۱۹۴۳ در سالن ورودی دانشگاه مونیخ پخش شد، شور و غوغایی خاص برانگیخت. در این اعلامیه آمده بود: "روز تسویه حساب فرا رسیده- تسویه حساب جوانان آلمانی با منفورترین حکومت استبدادی که تا به امروز مردم ما با آن روبهرو بوده است." سرایدار ساختمان، آنها را به گشتاپو (پلیس مخفی حکومت) معرفی کرد، و این دو را به همراه چهار نفر دیگر دستگیر کردند. آنها در "دادگاه خلق" محاکمه شدند. سوفی و هانس را به خیانت محکوم و سر از تن آنها جدا نمودند.
۲۰ ژوئیه ۱۹۴۴
انفجار بمب در ستاد شرقی هیتلر
شکستهای نظامی پس از پیروزی شوروی در استالینگراد در سال ۱۹۴۳، موجب افزایش نارضایتی نظامیان آلمان نسبت به آدولف هیتلر شد. گروه کوچکی از افسران عالی رتبهی نظامی، کودتایی علیه هیتلر طراحی کردند. سرهنگ کلاوس فن اشتوفنبرگ، مشاور ستاد کل نیروهای مسلح آلمان، یک کیف دستی حاوی بمب را کنار هیتلر در ستاد فرماندهی او در راوستنبرگ در شرق آلمان قرار داد. طی جلسه توجیهی در خصوص وضعیت نظامی جبههی شرق، این بمب قوی منفجر شد و ساختمان را متلاشی کرد. اشتوفنبرگ که پس از قرار دادن بمب، آنجا را به بهانهای ترک کرده بود، با مشاهدهی انفجار به برلن بازگشت تا خبر مرگ هیتلر را گزارش دهد. اما میز سنگین کنفرانس که در جلسات توجیهی نظامی مورد استفاده قرار میگرفت، از هیتلر در برابر شدت انفجار محافظت کرده بود. او با سوختگیهای جزئی، پردههای گوش آسیب دیده و فلج نسبی بازوی راست، از این حادثه جان سالم به در برد. اشتوفنبرگ دستگیر و تیرباران شد. سایر شرکت کنندگان در این توطئه دستگیر، شکنجه و به جرم خیانت به محاکمه کشیده شدند. این افراد سپس به طرز فجیعی اعدام شدند. آنها را خفه و بر قلاب گوشت، آویزان کردند.