Nazilerin Yahudi karşıtı politikası sertleştikçe, Kurt'un ailesi Almanya'dan ayrılmaya karar verdi. Kurt 1937'de Amerika Birleşik Devletleri'ne gitmek için ülkeden ayrıldı. Ancak ailesi II. Dünya Savaşı patlak verene kadar Almanya'da kaldı. Kurt'un ailesi sonunda Almanya tarafından işgal edilen Polonya'daki Auschwitz'e gönderildi. 1942'de Kurt Amerika Birleşik Devletleri'ne girdi ve askerî istihbarat konusunda eğitildi. Avrupa'da savaş esirlerini sorguladı. Mayıs 1945'te, Çekoslovakya'daki bir köyün teslim oluşuna katıldı ve ölüm yürüyüşü sırasında köyde terk edilen 100'den fazla Yahudi kadına yardım etmek için geri döndü. Kurt'un eşi Gerda da terk edilen kadınlardan biriydi.
Askerî hükümet biriminden SS subayları tarafından boş bir fabrika binasında terk edilmiş bir grup Polonyalı ve Macar kadın olduğu duyumunu aldıklarını öğrendim. Bizim birliklerimiz tarafından serbest bırakılan kişiler. O gün bir şey yapamayacağımızın farkında olsak da, o kadınlar için bir şeyler yapmamız gerektiğini biliyordum. Biliyorduk tabi ki. Böylece sorunu çözmek için sabah yola çıktık. Fabrika binasının nerede olduğunu duymuştum. Araçtan indiğimi, binaya yaklaştığımı, iskelete dönmüş insanların tulumbadan su çekmeye çalıştığını hatırlıyorum. Binanın diğer yanında, duvara yaslanmış bir kız gördüm ve yanına gitmeye karar verdim. Almanca ve İngilizce olarak bu dillerden birini bilip bilmediğini sordum. Almanca cevap verdi. Arkadaşlarının ne durumda olduğunu sordum. “Gelin size göstereyim” dedi. Fabrikanın içine girdik. Tarif edilemez bir manzaraydı. Hasırların üzerine yayışmış kadınlar vardı. Bir kısmının yüzlerinde ölümün işareti açıkça görülüyordu. Hepsi, hepsi korkunç görünüyordu. Çok zayıf düştükleri ve hasta oldukları görülebiliyordu. Asla unutamayacağım bir şey oldu. Bana rehberlik eden kız, bu yıkım sahnesi karşısında coşkulu bir jestle şunları söyledi: “İnsanoğlu soylu, merhametli ve iyi ol”. O anda Goethe'nin “The Divine” isimli şiirinden bir dize söyleyebildiğine inanamıyordum. Durumdaki amansız ironiyi daha iyi anlatabilecek başka bir şey daha söyleyemezdi. Benim için çok yıkıcı bir deneyimdi.
We would like to thank Crown Family Philanthropies, Abe and Ida Cooper Foundation, the Claims Conference, EVZ, and BMF for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of donor acknowledgement.