Ιωσήφ Muscha Mueller

Ιωσήφ Muscha Mueller

Γένος: 1932

Bitterfeld, Γερμανία

Ο Ιωσήφ γεννήθηκε στο Bitterfeld της Γερμανίας από Τσιγγάνους γονείς. Για άγνωστες αιτίες, μεγάλωσε σε ορφανοτροφείο τον πρώτο ενάμιση χρόνο της ζωής του. Το έτος της γέννησης του Ιωσήφ, περίπου 26.000 Τσιγγάνοι--μέλη των Σίντι ή των Ρομά--ζούσαν στη Γερμανία. Αν και οι περισσότεροι από τους Τσιγγάνους ήταν Γερμανοί πολίτες, αντιμετώπιζαν πολλαπλές διακρίσεις και υπόκεινταν σε ταπεινώσεις από άλλους Γερμανούς.

1933-39: Όταν ήταν ενάμιση χρονών, ο Ιωσήφ πήγε να ζήσει σε μια θετή οικογένεια στο Halle, μια πόλη σε απόσταση 20 μιλίων από το Bitterfeld. Το ίδιο έτος, το Ναζιστικό κόμμα ανέλαβε την εξουσία. Στο σχολείο ο Ιωσήφ ήταν συχνά ο αποδιοπομπαίος τράγος της τάξης και στόχος ξυλοδαρμών λόγω "ανάρμοστης συμπεριφοράς." Οι συμμαθητές του, που ανήκαν στη Χιτλερική νεολαία, τον χλεύαζαν με προσβολές όπως "νόθος" και "μιγάς."

1940-44: Όταν ο Ιωσήφ ήταν 12 χρονών, δύο άγνωστοι τον πήραν από την τάξη με την δικαιολογία ότι είχε "σκωληκοειδίτιδα" και χρειαζόταν άμεση χειρουργική επέμβαση. Αντιστάθηκε, αλλά ξυλοκοπήθηκε και μπήκε δια της βίας στο χειρουργείο όπου και υποβλήθηκε σε στείρωση, μια χειρουργική επέμβαση που νομιμοποιήθηκε από τους Ναζί και που επέτρεπε τη βίαιη στείρωση των "ακοινώνητων," μια κατηγορία η οποία περιελάμβανε και τους Τσιγγάνους. Όταν συνήλθε, ο Ιωσήφ επρόκειτο να απελαθεί στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπέργκεν-Μπέλσεν, αλλά ο θετός του πατέρας κατόρθωσε να τον φυγαδεύσει από το νοσοκομείο και να τον κρύψει.

Ο Ιωσήφ κατάφερε να μείνει κρυμμένος σε ένα υπόστεγο ενός κήπου μέχρι το τέλος του πολέμου και να επιζήσει.

Thank you for supporting our work

We would like to thank Crown Family Philanthropies and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.