Ναζιστικοί Ολυμπιακοί Αγώνες, Βερολίνο 1936 (Άρθρο με περικοπές)
Τον Αύγουστο του 1936, για δύο εβδομάδες, η ναζιστική δικτατορία του Αδόλφου Χίτλερ απέκρυψε το ρατσιστικό, μιλιταριστικό της πρόσωπο για να διοργανώσει τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Το καθεστώς εκμεταλλεύτηκε τους Αγώνες για να θαμπώσει τους ξένους φιλάθλους και δημοσιογράφους προβάλλοντας την εικόνα μιας ειρηνικής και ανεκτικής Γερμανίας. Το 1931 η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή είχε αναθέσει τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Βερολίνο. Δύο χρόνια αργότερα ο Αδόλφος Χίτλερ, ο ηγέτης του ναζιστικού κόμματος, έγινε καγκελάριος της Γερμανίας. Κινήματα που καλούσαν σε μποϊκοτάρισμα των Ολυμπιακών Αγώνων του 1936 στο Βερολίνο εμφανίστηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Σουηδία, την Τσεχοσλοβακία, και την Ολλανδία. Μεμονωμένοι Εβραίοι αθλητές και αρκετές χώρες αποφάσισαν να απέχουν από τους Ολυμπιακούς του Βερολίνου. Ωστόσο, όταν το Δεκέμβριο του 1935 η Αθλητική Ένωση Ερασιτεχνών των ΗΠΑ ψήφισε υπέρ της συμμετοχής της χώρας, άλλες χώρες ακολούθησαν το παράδειγμα των ΗΠΑ και έτσι το κίνημα για το μποϊκοτάρισμα απέτυχε.
Οι Ναζί έκαναν μεγάλες ετοιμασίες για τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που έλαβαν χώρα από την 1 Αυγούστου έως τις 16 Αυγούστου 1936. Κατασκευάστηκε ένα τεράστιο συγκρότημα αθλητικών εγκαταστάσεων, ενώ ολυμπιακές σημαίες και σβάστικες κυμάτιζαν στα μνημεία και τα σπίτια του Βερολίνου. Οι περισσότεροι τουρίστες δεν γνώριζαν ότι το ναζιστικό καθεστώς είχε αφαιρέσει προσωρινά τις αντιεβραϊκές πινακίδες, ούτε θα ήξεραν για την αστυνομική επιχείρηση συγκέντρωσης των Ρομά στο Βερολίνο. Οι αξιωματούχοι των Ναζί διέταξαν επίσης ότι οι ξένοι επισκέπτες δεν θα έπρεπε να υπόκεινται στις ποινικές κυρώσεις των γερμανικών νόμων κατά της ομοφυλοφιλίας.
Την 1η Αυγούστου του 1936, ο Χίτλερ κήρυξε την έναρξη της 11ης Ολυμπιάδας. Για πρώτη φορά εγκαινιάστηκε μια νέα τελετουργία: ένας δρομέας μπήκε στο στάδιο κρατώντας δάδα με το ολυμπιακό φως που με λαμπαδηδρομία είχε μεταφερθεί από το χώρο των αρχαίων αγώνων στην Ολυμπία. Σαράντα εννιά ομάδες αθλητών από όλο τον κόσμο συναγωνίστηκαν στους Ολυμπιακούς του Βερολίνου, αριθμός ρεκόρ για την εποχή. Η Γερμανία συμμετείχε με τη μεγαλύτερη ομάδα με 348 αθλητές. Η ομάδα των ΗΠΑ ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη με 312 μέλη, μεταξύ των οποίων ήταν και 18 Αφροαμερικανοί. Η Σοβιετική Ένωση δεν συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου.
Στις αθλητικές εικόνες γινόταν παραλληλισμός της ναζιστικής Γερμανίας με την αρχαία Ελλάδα, καλλιεργώντας έτσι το ναζιστικό φυλετικό μύθο ότι ο ανώτερος γερμανικός πολιτισμός αποτελούσε νόμιμο κληρονόμο της «άριας» κουλτούρας της κλασικής αρχαιότητας. Οι συντονισμένες προπαγανδιστικές προσπάθειες συνεχίστηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά τους Ολυμπιακούς με το διεθνούς κυκλοφορίας αμφιλεγόμενο ντοκιμαντέρ «Ολυμπία», που είχε σκηνοθετήσει η φιλικά προσκείμενη προς τους Ναζί Λένι Ρίφενσταλ. Η Γερμανία εξήλθε νικήτρια στην ενδέκατη Ολυμπιάδα. Καθώς γράφονταν τα ρεπορτάζ με τον απολογισμό των αγώνων, ο Χίτλερ συνέχιζε τα μεγαλεπήβολα σχέδιά του για την επέκταση της Γερμανίας. Οι διωγμός των Εβραίων συνεχίστηκε. Δύο ημέρες μετά τους Ολυμπιακούς, ο λοχαγός Wolfgang Fuerstner, που ήταν επικεφαλής του Ολυμπιακού Χωριού, αυτοκτόνησε μετά την αποστράτευσή του λόγω της εβραϊκής καταγωγής του.