Φιλμ

Ο ηγέτης των Κροατών φασιστών, Άντε Πάβελιτς

Ο Άντε Πάβελιτς ήταν ηγέτης των Κροατών φασιστών και επικεφαλής μιας φιλογερμανικής κυβέρνησης στην Κροατία, από το 1941 έως το 1945. Αυτό το απόσπασμα από το γερμανικό κινηματογραφικό ειδησειογραφικό υλικό (επίκαιρα) δείχνει τον Πάβελιτς να περπατάει ανάμεσα στο πλήθος που τον επευφημεί και να επιθεωρεί τις μονάδες του. Όσο ο Πάβελιτς ήταν στην εξουσία, η κροατική κυβέρνηση δολοφόνησε εκατοντάδες χιλιάδες Σέρβους, Εβραίους και Ρομά (Τσιγγάνους). Μετά τον πόλεμο, ο Πάβελιτς διέφυγε στην Αργεντινή. Απεβίωσε το 1959, υποκύπτοντας στα τραύματα που υπέστη από μια απόπειρα δολοφονίας εναντίον του δύο χρόνια νωρίτερα.

Καταγραφή

Ο [Άντε] Πάβελιτς, ο αρχηγός του κράτους της Κροατίας, ανακοινώνει ο σχολιαστής, ο υπερασπιστής της θρησκευτικής ελευθερίας, την οποία και εξασφάλισε στο λαό αυτής της περιοχής που απελευθέρωσε από την καταπίεση. Οι Κροάτες είναι κατά κύριο λόγο καθολικοί, αλλά υπάρχουν και αρκετοί ορθόδοξοι. Σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει την υποστήριξή τους, καθώς και την υποστήριξη των Βοσνίων που παραδοσιακά έκλιναν προς την ορθόδοξη Σερβία, ο Πάβελιτς δημιούργησε την Κροατική Ορθόδοξη Εκκλησία. Όπως δηλώνει ο σχολιαστής, αρκετές χιλιάδες στρατολογημένοι στη Μαύρη Λεγεώνα δίνουν όρκο αφοσίωσης, καθώς ενώνονται υπό το λάβαρο της καταπίεσης των τρομοκρατικών ομάδων. Οι Ουστάσι, η επίλεκτη φρουρά του Πάβελιτς, πλέον διαλύονται λόγω της διαφθοράς στις τάξεις τους και την ανυποληψία τους ακόμα στα μάτια των Γερμανών. Αυτός ενδέχεται να είναι ο λόγος που δίδεται έμφαση στη Μαύρη Λεγεώνα, τις τακτικές ένοπλες δυνάμεις.


  • National Archives - Film
Προβολή αρχειακού υλικού

Αυτή η σελίδα είναι επίσης διαθέσιμη σε

Thank you for supporting our work

We would like to thank The Crown and Goodman Family and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.