Történelmi filmfelvétel

Ante Pavelic horvát fasiszta vezető

Ante Pavelic horvát fasiszta vezető volt, akinek németbarát kormánya 1941 és 1945 között irányította Horvátországot. Ezen a német híradós felvételen Pavelic rajongók tömegei előtt sétál és katonai szemlét tart. A horvát kormány Pavelic uralma alatt több százezer szerbet, zsidót és romát (cigányt) ölt meg. Pavelic a háború után Argentínába menekült. 1959-ben halt meg egy két évvel korábbi gyilkossági kísérlet során szerzett sebesülés szövődményeiben.

szöveg

[Ante] Pavelic, Horvátország államfője – mondja a kommentátor – a vallási szabadság védelmezője, amelyet ő hozott el az itt élőknek, akiket felszabadított az elnyomás alól. Horvátország túlnyomó részben katolikus, de számos ortodox hívő is él itt. Annak érdekében, hogy megnyerje a támogatásukat és a hagyományosan az ortodox Szerbia felé hajló bosnyákok szimpátiáját, Pavelic létrehozta a Horvát Ortodox Egyházat. A kommentátor elmondja: a Fekete Sereg több ezer új tagja tette le a hűségesküt, miután egyesültek a terrorista bandák elleni küzdelem zászlaja alatt. Pavelic elit őrsége, az usztasák feloszlóban vannak a tagok korrupciója és általános, még a németek körében is elterjedt rossz hírük miatt. Valószínűleg ez lehet az oka a Fekete Sereg, a reguláris fegyveres erő hangsúlyozásának.


  • National Archives - Film
Gyűjteményi infomációk megtekintése

Az oldal megtekinthető a következő nyelveken

Thank you for supporting our work

We would like to thank The Crown and Goodman Family and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.